Iz kog god dela sveta da dolazite, uvek je posebno zadovoljstvo probati nešto novo, neobično, neočekivano i egzotično, jer je hrana, koju opisujemo kao slatku, slanu, ljutu ili kiselu, odavno već “passe”. Čokoladne škorpije, polu živi plodovi mora i meso izuzetno otrovnih životinja su zaista za ljude koji žele avanturu u tanjiru. A, ukoliko vam nije dovoljno da jelo bude čudnog naziva i ukusa, začinićemo sa 10 najskupljih porcija na svetu.

najskuplji_kavijar

Foto: StrongestInWorld.com

„Almas“ kavijar, porcija 25.000 američkih dolara.

Ovo je retka vrsta iranskog kavijara, za koji se kaže da je hrana kraljeva i careva. Ako uspete da se ipak domognete svoje porcije, stići će vam u kutiji od 24-karatnog zlata.

 

zlatni_listici

Foto: ediblegold.co.uk

Jestivi zlatni listići – porcija od 450 grama, 15.000 američkih dolara.

Predstavljaju poseban začin i ukras slasnim kolačima i skupim pićima, pogotovo u poslednjih nekoliko godina.

 

dinja

Foto: Pinterest

„Yubari King“ dinja, komad 12.000 američkih dolara. 

Uzgaja se samo u Japanu i smatra se jednom od najskupljih zdravih namirnica na svetu, koja ima retko prirodan sladak ukus.

 

hot_dog

Foto: Luxurylaunches.com

„230 Fifth“ hotdog, komad 2.300 američkih dolara.

Smatra se specijalitetom istoimenog njujorškog restorana, poslužuje se sa kavijarom i zlatnim listićima, a veličine je palice za golf.

safran

Foto: jaxhouse.com

Začin šafran – 450 grama, 1.500 američkih dolara.

Cena je ovako visoka jer se uzima u obzir ručni rad prilikom obrade i sušenja tananih listova ove biljke.

 

mafin

Foto: thetropixs.com

„Golden Phoenix Cupcake“ mafin, komad 1.000 američkih dolara.

Prodaje se kao jedan od najskupljih mafina na svetu, koji u sebi sadrži zrna vanile iz Ugande i najfiniju čokoladu na svetu, a sve to začinjeno je zlatom u prahu.

 

magareci_sir

Foto: idesh.net

Sir dobijen od magarećeg mleka – 1 kilogram, 1.000 američkih dolara.

Jedan od najskupljih sireva potiče iz Srbije, tačnije sa farme iz mesta Zasavica, 50 kilometara od Beograda, a pravi se po starim tradicionalnim receptima. Poznavaoci tvrde da je potrebno 15 magarica, koje će se muzti 3 puta dnevno, kako bi se dobilo ukupno 4 litre mleka.

 

kafa

Foto: insights.looloo.com

„Kopi luwak“ (Civet coffee) kafa – 1 šolja, 100 američkih dolara.

Ako ste raspoloženi da popijete najskuplju kafu na svetu, bilo bi dobro da znate da se u njoj nalaze tragovi izmeta životinje civet, koja je najsličnija našim mačkama. Za ovaj dodatak tradicionalnom napitku tvrdi se da mu daje poseban -nežan- ukus.

 

vaguj_govedina

Foto: volim-meso.hr

Govedina „Wagyu Ribeye“, komad 250 američkih dolara.

Stoka, čiji ćete mesni odrezak platiti najskuplje na svetu, podleže redovnoj masaži. Ako mislite da to doprinosi spektakularnom ukusu koji ovo meso ima, varate se. Masiraju ih, jer su životinje u izuzetno skučenom prostoru, pa da im se ne bi grčili mišići.

kokice

Foto: bercospopcorn.com

„Berco’s Billion Dollar“ kokice, pakovanje 250 američkih dolara.

Poseljene su najfinijom solju, a poseban dodatak su organski šećer koji se koristi u prelivu od karamele, kao i 23-karatne zlatne pahuljice.

Naslovna fotografija: YouTube