Visina je dobra isključivo kada je u granicama normale. Da li ste znali da je postojao čovek čija je visina iznosila čak 279 centimetara? Za vas smo pronašli kojih su to, zvanično, 10 najviših ljudi svih vremena.

Bernard_Kojn

10. Bernard Kojn – visina: 249 cm

Kojn je rođen 1897. u Ajovi. Prema nekim dokumentima, zbog svoje visine je odbio da učestvuje u Prvom svetskom ratu. Umro je 1921. godine i sahranjen je u rodnom mestu, u specijalno napravljenom kovčegu.

Vajno_Majlajrin

9. Vajno Majlajrin – visina: 251 cm

Majlajrin je rođen u Finskoj 1909. godine. U jednom trenutku je bio najviši čovek na svetu, a u 21. godini života je već bio visok 222 cm. Tada je doživeo još jedan period rasta, do neverovatnih 251 centimetar. S obzirom da je služio finskoj armiji, smatra se da je bio najviši vojnik na svetu ikada. Umro je 1963.

Edvard_Bojpre

8. Edvard Bojpre – visina: 251 cm

Bojpre je rođen 1881. godine u Kanadi, kao najstariji od 20-oro dece.  Gotovo je ceo život proveo glumeći nakazu u cirkusu. Tokom prvih godina svog života bio je normalne visine, ali je onda odjednom počeo da raste, a do svoje devete godine bio je visok čak 183 cm. Postoje podaci da je bio i izuzetno snažan, mogao je da podigne teret od 400 kilograma. Umro je 1904. godine od tuberkuloze.

Ela_Juing

7. Ela Juing – visina: 254 cm

Jedina žena na ovoj listi, Ela Juing rođena je u Misuriju 1872. godine i bila je poznata kao “div iz Misurija”. Od sedme godine počinje naglo da raste, a njena maksimalna visina je predmet rasprava, jer nigde nije precizno navedena, niti je zavedena u Ginisovoj knjizi rekorda. Umrla je takođe od tuberkuloze 1913. godine.

Al_Tomaini

6. Al Tomaini – visina: 255 cm

Al Tomaini je proglašen pravim divom, jer je pored ekstremne visine bio težak čitavih 162 kilograma. Gotovo ceo svoj život je proveo u cirkusu. Tamo je 1936. godine upoznao svoju suprugu Dženi, koja je rođena bez nogu, a bila je visoka svega 76 cm.

Leonid_Stednik

5. Leonid Stednik – visina: 257 cm

Gorostas iz Ukrajine je rođen 1971. i po zanimanju je veterinarski hirurg. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, on je danas najviši živi čovek na svetu, međutim zbog abnormalne visine, zdravstveno stanje mu se pogoršava i danas mora da se služi štakama, kako bi mogao da hoda.

Džon_F_Kerol

4. Džon F. Kerol – visina: 262 cm

Džon Kerol je rođen 1932. godine u Bafalu, američkoj državi Njujork i bio je poznat kao “div iz Bafala”. Uprkos mnogim medicinskim tretmanima, rastao je izuzetno brzo. Preminuo je 1969. godine i tada njegova visina nije merena, mada, kako je rastao celog života, veruje se da je u vreme smrti bio vrlo blizu visine od neverovatnih 274 cm.

Džon_Rogan

3. Džon Rogan – visina: 267 cm

Ovaj Afro – Amerikanac je rođen 1868. i rastao je normalno sve do svoje 13. godine. Njegova visina nije zvanično merena sve do smrti 1905. kada je bio visok 267 cm. Usled bolesti, bio je težak samo 79 kilograma i zvanično je najviši Amerikanac afričkog porekla u istoriji.

Johan_Ason

2. Johan Ason – visina: 268 cm

Johan je rođen takođe u Americi, a od svog zemljaka Džona Rogana, bio je viši svega 1 cm. Interesantno je da mu je majka takođe bila veoma visoka – 218 cm. Prema umrlici iz državne bolnice Mendokino, u vreme smrti bio je visok tačno 279 centimetara i ukoliko je to tačno, on je najviši čovek koji je ikada živeo na svetu. Sahranjen je u Montani.

Robert_Vadlou

1. Robert Vadlou – visina: 272 cm

Robert Vadlou je zvanično najviši čovek na svetu ikada, čija je visina verifikovana dokazima. Potiče iz Altona u Ilinoisu. U vreme smrti bio je težak 200 kilograma i nije pokazivao znake prestanka rasta. Rođen je 1918. godine kao najstariji od petoro dece. Umro je u 22. godini, a sahranjen je u betonskom sanduku jer je porodica strahovala da bi njegovo telo moglo biti ukradeno.