Politeistička religija Starog Egipta, je potpuno jedinstven religijski koncept, koji ne liči ni na jedan drugi za koji moderan svet zna, a unikatan je bio po tome što su Egipćani obožavali bogove kojima su davali snagu i oblik životinja, a od nekih su pravili kombinacije raznih divljih životinja. Bili su strogi u svojim verovanjima, i do zemlje su im se pokoravali. Pošto ih je bilo jako mnogo, nisu svi ostali podjednako upamćeni. Mi smo odlučili da vam, ovom prilikom, približimo Ozirisov, faraonski Egipat, postojbinu svetskih čuda, kroz neka interesantna božanstva, za koja sigurno niste čuli.

 

mafdet

Foto: Pinterest

Maftet. Žena sa glavom geparda, smatrana je boginjom pravde, ali i zaštitnicom od otrovnih životinja. Povezivali su je sa egzekucijama nepravednika i faraonovih neprijatelja.

sezmu

Foto: landofpyramids.org

 

Šezmu. Smatran je nižim božanstvom, koji je kao dželat obezglavljivao glave prestupnicima, da bi od njih pravio najbolje vino, kojim je dočekivao pravednike, novopridošle u zagrobni svet.

amut

Foto: Pinterest

 Amut. Bila je opisivana kao žena sa glavom krokodila, telom lava, a pozadinom i kopitima nilskog konja. Dok je bog Anubis bio zadužen da premeri srce smrtnika i uporedi ga sa perom boginje Maa, koje je bilo simbol pravde, Amut bi to srce dobijala da ga pojede, ukoliko bi se ispostavilo da je teže od pera. Time bi duša zauvek lutala podzemljem, bez mira.

 

ahti

Foto: nemo.nu

Ahti. Boginja sa glavom ose i telom nilskog konja, opisivana je kao veoma prkosna, čak i kada za prkosom nije bilo potrebe. Bila je u zavadi sa celim svetom i zato je imala tako nespojivo telo.

babi

Foto: paganroots.com

 

Babi. Božanstvo sa telom babuna, koji je bio poznat po raspusnim seksualnim odnosima, ali i proždiranjem ljudskih organa, Prema predanju, njegov kolosalni polni organ korišćen je kao jarbol na barci koja je prevozila duše. Njega su smrtnici prizivali ukoliko bi hteli da mole za kvalitetan seksualni zagrobni život, ali uvek je postojala mogućnost da umesto da blagosiljatelesnim užitcima odluči da proždere pokojnika koji bi pristigao.

 

menhit

Foto: Wikimedia Commons; Autor: Steve F-E-Cameron

Menhit. Još jedna boginja sa glavom mačke, odnosno lava, smatrana je krvoželjnom boginjom rata i bila je predstavljana kao žena drugih bogova koji su se takođe povezivali sa ratovima. Smrtnici su je se mnogo plašili.

 

satet

Foto: triplxr.net

Satet. Boginja, otelotvorenje Nilskih poplava. Predstavljala je božanstvo plodnosti, ali i borbenu prirodu, koju je ispoljavala u lovu i ratu. Bile su joj poverenje na čuvanje granice juga Egipta.

paht

Foto: godkingscenario.com

Paht. Boginja za koju se verovalo da luta zabačenim predelima i izaziva snažne pustinjske oluje. Kod Egipćana je njen pomen izazivao paničan strah.

 

mahes

Foto: Pinterest

Mahes. Muško božanstvo dovođeno u vezu sa ratom i vremenom, stvarima koje su i te kako mogle da pođu po zlu. Voleo je da se sveti ratnim zarobljenicima tako što bi ih polako pojeo.

am_heh

Foto: Pinterest

 

Am – Heh. Bog podzemlja, sa glavom iskeženog lovačkog psa. Svojom pojavom uklapao se u ozloglašeno podzemlje, a polagao je račune samo i jedino ocu svih bogova – Atumu. Ni jedan drugi bog nije mogao smrtnika da spase od njega.

Naslovna fotografija:  History Extra