Kada kažemo lubenica, drugim rečima, mislimo na toplo i sočno leto, zar ne? Ima li šta slađe od parčeta hladne lubenice tokom vrelih dana? Naravno da nema, zato smo i odlučili da evociramo uspomene. Ovaj ukusan plod, ako niste znali, svrstava se u povrće, a ne u voće, jer potiče iz porodice budneva, a dolazi nam iz najtoplijih delova Afrike. Ako ste se sada iznenadili, nastavite sa čitanjem i otkrijte još potpuno neverovatnih podataka vezanih za jednu od najslađih stvari na svetu.

 

Foto: clubpimble.com

Foto: clubpimble.com

Lubenica ne gasi samo žeđ, već i pomaže u saniranju brojnih upala, blagotvorno deluje na stanja poput astme, arteroskleroze, dijabetesa i artritisa.

 

Foto: phys.org

Foto: phys.org

Danas, u svetu postoji preko 1.200 vrsti lubenica.

 

Foto: firefighternation.com

Foto: firefighternation.com

Na Dalekom Istoku, u Kini i Japanu, veoma je popularno poneti lubenicu kada pođete u goste. Istovremeno, u Izraelu i Egiptu, običaj je da se lubenica služi uz izuzetno slan feta sir.

 

Foto: 1funny.com

Foto: 1funny.com

Sigurno ste do sada videli četvrtaste lubenice koje uzgajaju Japanci. Pitate se sigurno kako i zašto. Evo odgovora. Oni to čine iz vrlo praktičnih razloga kako se nebi kotrljale i kako bi bile zgodnije za odlaganje. Dok je još plod mali, oni ih stavljaju u četvrtaste staklene kutije, kako bi vremenom poprimile oblik. Dakle, nisu hemijski modifikovane, potpuno su prirodne i ukusne, sve je super osim cene, koja iznosi 82 američka dolara po komadu!

 

Foto: homeguides.sfgate.com

Foto: homeguides.sfgate.com

Suprotno onome što su nam govorile bake, ukoliko progutamo košticu, neće nam u stomaku izrasti nova lubenica. Čak šta više, semenke lubenice su veoma hranljive i zdrave jer su bogate cinkom, magnezijumom i proteinima. Preporučuje se da se pre gutanja lepo sažvaću.

 

Foto: healthtipsandbenefits.blogspot.rs

Foto: healthtipsandbenefits.blogspot.rs

Iako smo navikli da su uglavnom ružičasto-crvene spoljašnjosti, u svetu postoje i žute, bele, narandžaste, pa čak i zelene lubenice.

 

Foto: healthline.com

Foto: healthline.com

Redovno konzumiranje lubenice pomaže razvoju mentalnih i intelektualnih sposobnosti, zbog toga što sadrži u sebi visok nivo vitamina B6, koji poboljšava funkcionisanje mozga.

 

Foto: healthambition.com

Foto: healthambition.com

Jedan od glavnih benefita ovog čudesnog povrća jeste taj što pomaže bubrezima da se pročiste i lakše izbore sa peskom ili kamenom.

 

Foto: newsfeed.time.com

Foto: newsfeed.time.com

Najveći uzgajivač lubenica na svetu je, po malo i očekivano, Kina.

 

Foto: slatkisvijet.com

Foto: slatkisvijet.com

Ako mislite da je samo unutrašnjost jestiva, varate se. Iskusne domaćice tvrde da je jedno od najlepših slatka upravo slatko od kore od lubenice.

Naslovna fotografija: rimolgreenhouses.com