Moderno doba u kome živimo učinilo nam je sve dostupnim, pa i pravljenje najboljih fotografija. Mlađe i one generacije koje tek i stasaju ne znaju da nije oduvek bilo samo „klik“ i eto idealne slike. Većina se ne seća ni filma koji se razvijao u crvenoj sobi, a ni onog razočarenja kada „ispucamo“ ceo film na letovanju, a kad se razvije, shvatimo da su slike mutne ili blede. Gledajući slike, retko kada zapravo razmišljamo o njima i o zanimljivostima koje kriju. Evo prilike.

 

dzordz_istman

Foto: rarenewspapers.com

Džordž Istman (George Estman), osnivač čuvenog „Kodak“-a (Kodak), počinio je samoubistvo u svojoj 77-oj godini, 1932. godine. Trpeo je velike bolove zbog problema sa kičmom, pa je ostavio oproštajno pismo u kome je stajalo: „Moj posao je završen – zašto čekati?“

 

prva_iz_vazduha

Foto: Photo Editor’s Post – WordPress.com

Prva slika ikada napravljena iz vazduha izašla je iz objektiva Gaspara Feliksa Turnačona (Gaspar Felix Tournachon), francuskog fotografa. Bio je pasionirani letač balonom, pa je verovatno tako i došao na ideju da napravi sliku u vazduhu.

 

najtuznija_slika

Foto: Alchetron

Najtužnija slika bez premca je svakako ona na kojoj lešinar stoji nedaleko od izgladnelog deteta u Sudanu, a koju je napravio Kevin Karter (Kevin Carter) reporterer iz Johanesburga.

 

fejsbuk

Foto: Adoreshare

Fejsbuk (Facebook) je društvena mreža na kojoj postoji preko 240 milijardi slika. Po preseku koji je urađen u avgustu 2014. Godine, došlo se do podatka da se svakog dana na ovu socijalnu mrežu doda oko 350 miliona fotografija.

 

dilis_pareh

Foto: PetaPixel

Diliš Pareh je ime Indijca koji drži apsolutni svetski rekord u sakupljanju kamera antikviteta. Od 1977. godine ovaj čovek je sakupio 4.425 antikviteta, od kojih je najstarija kamera iz 1906. godine.

 

prva_slika

Foto: tecnocino.it

Najstarija fotografija na kojoj je zabeležen čovek, napravljena je u Parizu davne 1838. godine. Čovek na slici polira svoje cipele.

statistika_kaze

Foto: ludumdare.com

Statistika kaže da je danas broj fotografija koje se naprave na svaka dva minuta, ekvivalent broju fotografija koje je napravilo celo čovečanstvo u XIX veku.

 

prva_ikada

Foto: graphiccave.com

Prva digitalna kamera ikada napravljena, pojavila se na tržištu 1975. godine. Imala je samo 0,1 piksel i trebalo joj je tačno 23 sekunde da napravi fotografiju. Beležila je samo crno bele slike, a bila je teška neverovatnih 3,5 kilograma.

 

stare_kamere_pretposlednje

Putujući vremeplovom unazad, fotografiju je bilo veoma teško napraviti. Nije se svodilo sve na –nasmeši se i klikni- kao danas. Bilo je potrebno da se satima stoji ispred aparata pre nego što nastane fotografija.

 

poslednje

U to doba, posao fotografa je bio težak. Satima stajati, čekati i zuriti u ljude nepomičnog osmeha i pri tom moliti Boga da ispadne valjana slika… Zamislite sve to danas.

Naslovna fotografija: Pinterest