Holivud nam ih je predstavio kao neustrašive čuvare reda i mira koji ne znaju za strah. Oni dišu za vratom gangsterima, siledžijama i zlobnicima, od kojih čuvaju poštene građane. Svaki od njih ima svoje „cake“, svoje tajno oružje i svoj plan kako da sa ulica svetskih gradova skloni prestupnike. Neki su u tim pokušajima blistavi i fantastični, neki su urnebesno smešni i trapavi, neki imaju pomoćnike, ali im je svima zajedničko jedno – oni su najpoznatiji policajci velikog platna i nije se rodio taj zločinac kome ne bi mogli da stanu u kraj.

 

Foto: numb3r5s.wordpress.com

Foto: numb3r5s.wordpress.com

Aksel Foli (Axel Foley) – „Policajac sa Beverli Hilsa“ (Beverly Hills Cop). Brz na jeziku, britkog uma i smešnih dosetki, nema tog mafijaša sa kojim čuveni i glasni Aksel ne bi mogao da se obračuna.

 

Foto: brothers-ink.com

Foto: brothers-ink.com

Inspektor Žak Kluzo (Jacques Clouseau) – „Pink Panter“ (Pink Panther). Nezamenljiv, nepopravljiv, ali i neuništiv inspektor Kluzo. Čik probajte da se setite da li je ikada zakazao…

 

Foto: denofgeek.com

Foto: denofgeek.com

Inspektor Gedžet (Inspector Gadget). Bilo da govorimo o crtanom ili o igranom filmu inspektoru Gedžetu i njegovim korisnim napravama ni jedan prestupnik nikada nije pobegao.

 

Foto: viasat3.hu

Foto: viasat3.hu

Policijski poručnik Frenk Drebin (Frank Drebin) – „Goli pištolj“ (Naked gun). Ko god da je makar jednom bacio pogled na bilo koji deo od tri nastavka urnebesnog „Golog pištolja“ složiće se sa konstatacijom da je ovo jedna od najvećih komedija ikada, u kojoj je protagonista jedan policajac.

 

Foto: playbuzz.com

Foto: playbuzz.com

Voker, teksaški rendžer (Walker, Texas Ranger). O ovom čoveku od reda i zakona nema potrebe raspredati. Nepobedivi Čak Noris (Chuck Norris) se prosto saživeo sa ulogom Vokera, teksaškog rendžera nemerljive snage i nesalomivog morala.

 

Foto: stickyminds.com

Foto: stickyminds.com

„Robokap“ (Robocop). Robot policajac iz budućnosti, ispod čijeg oklopa je kucalo ljudsko srce, nije oprostio ni jednom kriminalcu Detroita.

Foto: sparhawks.info

Foto: sparhawks.info

Eliot Nes (Eliot Ness) – „Nesalomivi“ (The Untouchables). Samo ime kaže, nesalomivi i pravdoljubivi Eliot Nes, koga je Kevin Kostner (Kevin Costner) maestralno predstavio svetskoj publici.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Sledž Hamer (Sledge Hammer). Jedan od onih urnebesnih, koji nam je pokazao trapaviju i smešniju stranu značke.

 

Foto: theactionelite.com

Foto: theactionelite.com

Džon Meklejn (John McClane) – „Umri muški“ (Die Hard). Legendarni policajac, koji iz nastavka u nastavak pobeđuje zlo koje sa sobom nosi terorizam.

 

Foto: denofgeek.com

Foto: denofgeek.com

Martin Rigs i Rodžer Merto (Martin Rigs and Roger Murtaugh). – „Smrtonosno oružije“ (Lethal Weapon). Ko se ovoj dvojci zamerio, holivudsko platno ne pamti da je dobro prošao, jer njih dvoje su, prosto i jednostavno – smrtonosno oružje.

Naslovna fotografija: TV Guide