Brzim osvrtom na sve što je uradio i postigao, možemo konstatovati samo jedno – njemu je zaista mesto u Ligi izuzetnih džentlmena. Iako ove godine puni 87 godina, njegova zvezda blista, ništa manjim sjajem nego što je blistala u jeku njegove, više nego plodonosne, karijere. Deli tron sa nekoliko imena upisana zlatnim slovima u nezaborav. Ako se pitate gde je on danas, sigurno će vas iznenaditi odgovor. Povukao se u miran hedonistički život na toplim Bahamima. Da zaključimo: kada je svevišnji delio talente, definitivno, na Ser Šon Koneriju, nije štedeo.

 

Foto: reddit.com

Foto: reddit.com

Škotska, u kojoj se i rodio, 25. avgusta 1930. godine, smatra ga svojim najvećim živim nacionalnim blagom. Ser Šon Koneri (Sir Thomas Sean Connery) se javno zalaže za nezavisnost i otcepljenje svoje rodne zemlje. Član Nacionalne partije Škotske, čiji je jedan od najvećih donatora (finansijera).

Foto: closermag.fr

Foto: closermag.fr

Nakon učestalog insistiranja pokojnog Stiva Džobsa (Steve Jobs), jednog od osnivača i rukovodilaca američkog giganta „Epl“-a (Apple), da se Koneri pojavi u najnovijoj reklami, glumac je presavio tabak i napisao mu da njih dvojica ne mogu da se porede jer je Džobs „prodavac računara“, a on Džejms Bond, i da nije zainteresovan da prodaje svoju dušu ni jednoj kompaniji, pa ni njegovoj.

 

Foto: t-online.de

Foto: t-online.de

Spada u red glumaca koji mogu sebi da priušte da odbijaju velike uloge pa je tako i on odbio ulogu neprevaziđenog čarobnjaka Gandalfa (Gandalf), jednog od glavnih likova kultnog filma „Gospodar prstenova“ (The Lord of the Ring). Takođe, odbio je da glumi u „Matriksu“ (Matrix), jer, kako je naveo, „nije razumeo o čemu se radi u filmu“.

 

Foto: bestmoviesbyfarr.com

Foto: bestmoviesbyfarr.com

Njegov životni put se ne može okarakterisati kao sasvim lak ili ugodan. U mladosti je bio prinuđen da radi svakakve poslove, a između ostalog, raznosio je mleko, bio je spasilac na plaži, glancao je mrtvačke sanduke, bio je građevinski radnik… 

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Potiče iz veoma siromašne porodice, od oca Džozefa Konerija (Joseph Connery), vozača kamiona i majke Eufemije MekLin Koneri (Euphemia McLean Connery), koja je prala veš po bogatim kućama. Kako je sa 13 godina morao da prekine formalno obrazovanje zbog nedostatka novca, kasnije je osnovao humanitarni fond koji je stipendirao siromašnu decu u Škotskoj. 

 

Foto: elcomercio.pe

Foto: elcomercio.pe

Svestran kakav je bio tokom celog života, u mladosti mu se ukazala prilika da igra za čuveni fudbalski klub „Mančester Junajted“ (Manchester United). Probao je i odbio, jer mu se taj posao, kako je rekao, učinio previše nestabilnim.

 

Foto: comedycentral.it

Foto: comedycentral.it

Kraljica Elizabeta II (Elizabeth II) ga je u julu 2000. godine proglasila počasnim vitezom.

 

Foto: zimbio.com

Foto: zimbio.com

Prestižni magazin „Pipl“ (People) ga je, 1990. godine, kao 60-godišnjaka proglasio najseksipilnijim živim muškarcem, a počasnu titulu je poneo i nekoliko godina kasnije.

 

Foto: driving.ca

Foto: driving.ca

Ostao je, kao anegdota, podatak koji kaže da je jednom prilikom zaustavljen zbog prebrze vožnje, a da ga je uhvatio policijski narednik po imenu… Džejms Bond!!!

 

Foto: screenrant.com

Foto: screenrant.com

Njegov 93. po redu, i ujedno i poslednji, film „Liga Izuzetnih džentlmena“ (The League of Extraordinary Gentleman) snimljen je 2003. godine. Nakon toga, u nekoliko navrata, pozajmljivao je glas različitim likovima, sve do 2006. godine kada se i zvanično povukao sa scene.

Naslovna fotografija: Movie Pilot