Sklapanje braka i prisajedinjavanje muškarca i žene u zajednicu, običaj je koji postoji od iskona. Od Adama i Eve, pa skoro do Dejvida i Viktorije, brak je institucija koja se ne dovodi u pitanje. Ono što samu ceremoniju čini neponovljivim doživljajem, jeste to što svaki kutak ovog našeg raznolikog sveta ima svoje običaje kojih se drži, kao i svoje tradicionalne zavrzlame. Ko bira crvenu, a ko belu venčanicu; ko je dužan da budućem svekru pokloni ogrlicu od kitovog zuba, kome kokoška određuje dan venčanja, a koga polivaju kiselim mlekom i sirćetom na dan sopstvenog venčanja, saznajte baš ovde i baš sada, a ako još niste stupili u brak, to je razlog više da se informišete šta vas čeka na dan venčanja, ukoliko vam sudbina dodeli partnera iz neke strane zemlje.

 

Foto: omgwtffunfacts.com

Foto: omgwtffunfacts.com

Udaljena Mauritanija krije jedan specifičan ali i nezdrav običaj, a to je da se sve devojke od 15 godina šalju na posebne „farme za udebljavanje“, gde se ciljano radi na povećanju telesne težine, jer se veruje da što je mlada punija na dan venčanja, to je veće bogatstvo koje muškarac dobija. Ovaj običaj je pod osudom, jer je procenat oboljenja od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti među ženskom populacijom ekstremno visok. Sigurni smo da nećete biti u prilici da vas teraju da jedete na silu, ali, eto, i takav običaj postoji, pa nam je bilo zanimljivo da ga navedemo.

 

Foto: braaschphotography.com

Foto: braaschphotography.com

Meštani egzotičnog tihookeanskog ostrva Fidži neguju tradiciju ni malo jednostavnu po budućeg mladoženju. Dakle, momak koji odluči da se ženi ima zadatak da budućem svekru pokloni ogrlicu napravljenu od zuba najvećeg sisara na svetu. Starosedeoci ovog ostrva veruju da je potraga za zubom ovog giganta najbolje ogledalo posvećenosti i hrabrosti, ali i ljubavi koju muškarac može da neguje prema ženi.

 

Foto: weddinghd.co

Foto: weddinghd.co

U Meksiku nema dramaturgije, već je po sredi darovanje. Tokom ceremonije, mladoženja mladi poklanja 13 zlatnika koji simbolizuju Isusa Hrista i 12 apostola, a nakon toga sveštenik im vezuje oko ruku konopac satkan od cveća i to u obliku broja 8, odnosno simbola večnosti.   

 

Foto: blog.aaobihar.com

Foto: blog.aaobihar.com

U ruralnim delovima Indije snažno se veruje da su žene, rođene u određenom dobu godine, proklete, pa zato mnoge kriju ili daju lažne podatke. Kako bi se prokletstvo u vidu prerane smrti supruga otklonilo, buduća mlada se najpre venčava za drvo (da, dobro ste pročitali), koje se nakon ceremonije seče, čime se kletva sa sigurnošću prekida.

 

Foto: flickr.com

Foto: flickr.com

Ceremonija venčanja u Japanu je lep, ali i jako zamoran događaj za mladu. Naime, na dan venčanja, devojka se od temena glave, pa do stopala, premazuje belom bojom, koja je simbol devičanstva. Zatim se oblače u ekstravagantni kimono, sašiven od bogatih materijala, koji zbog raznih ukrasa zna da bude često težak i neudoban. Zatim joj se lice šminka do neprepoznavanja  i na kraju dobija bogatu periku koja joj prekriva glavu, kao da veo nije dovoljan.

 

Foto: glendalecherrycreek.com

Foto: glendalecherrycreek.com

Pre venčanja u Češkoj, mlada u dvorištu porodične kuće sadi mladicu drveta koju ukrašava obojenim trakama i ljuskama od kokošijeg jajeta. Česi ovo smatraju važnim delom svadbenog folklora, jer će, prema verovanju, mlada živeti koliko i samo drvo. Istražujući, nismo naišli podatak da je udatim ženama bio ugrožen život nakon što bi se sa drvetom nešto dogodilo.

 

Foto: sundaypost.com

Foto: sundaypost.com

U unutrašnjosti Kine živi zajednica po imenu Daur, koja brani mladom paru da se venča, dok se u domu budućeg mladoženje ne zakolje kokoška koja se prethodno juri po dvorištu. Ako je jetra ni krive ni dužne kokoške u dobrom stanju, to se smatra berićetom i venčanje se odmah zakazuje, a ako pak nije, to se smatra lošim predznakom i veruje se da taj brak neće potrajati.

 

Foto: awolgranada.com

Foto: awolgranada.com

U Španiji, mlada sa svojim drugaricama, deverušama nosi bukete korova vrlo jakog i neprijatnog mirisa, verujući da time teraju trolove koji uništavaju svadbu. Takođe, Španci veruju, da, koji od budućih supružnika prvi pređe prag crkve, taj ima da vodi glavnu reč u braku.

 

Foto: greek.culturextourism.com

Foto: greek.culturextourism.com

Veseli Grci ne kvare tradiciju radosti, pa tokom prvog plesa, mladencima za odeću kače novčanice i čak smatraju velikom čašću za onog ko uspe da ih okiti novcem.

 

Foto: food-hacks.wonderhowto.com

Foto: food-hacks.wonderhowto.com

U zemlji strasne ljubavi, pitkih vina, visoke mode i najukusnijih sireva, Francuskoj, mladenci su nekada, po starom običaju, pili ostatke nepopijenog pića sa svadbe, ni manje ni više nego iz WC šolje! Danas je običaj kud i kamo evoluirao, pa mladenci nazdravljaju iz malenih porcelanskih replika, koje oblikom liče na toaletne šolje.

Naslovna fotografija: pinterest.com