Možete li da zamislite jedan dan u svom životu bez mobilnog telefona, aplikacija koje ste na njemu instalirali, kamere, muzike i svih ostalih pogodnosti koje moderan telefon nosi sa sobom? Teško, složićete se, pogotovo ako pripadate nekoj mlađoj generaciji. A možete li da zamislite, ili da se prisetite, telefona koji su bili u stanju da „zapamte“ svega 30-ak sms poruka i toliko brojeva telefona u imeniku, na ekranu bez boja, koji su se oglašavali monohronim melodijama? Da, govorimo o onome što sada deluje kao prapočetak u ere mobilnih telefona. Glomazni punjači, antene, zvukovi koji ne mogu ni da se podese, a kamoli da se isključe, majušni ekrani i tako dalje i takodalje, a da ne bismo o nepogodnostima starih modela govorili do sutra, evo kako su oni izgledali, da se svi zajedno podsetimo.

Foto: knowyourmobile.com

Foto: knowyourmobile.com

Prvi mobilni telefon na svetu, dostupan za širu upotrebu, 1973. godina.

Foto: bgr.com

Foto: bgr.com

Prvi mobilni telefon koji je izašao na tržište kao produkt saradnje dva giganta “Epl” (Apple) i “Motorola” (Motorola).

Foto: buzz.excite.it

Foto: buzz.excite.it

“Erikson” T-10 (Ericsson T-10) sa poklopcem.

 

Foto: tokopedia.com

Foto: tokopedia.com

Kompanija “HP” (HP) dizajnirala je, pre više godina, telefon posebno namenjen ljudima koji rade na terenu, pa je između ostalog, ojačan titanijumom, otporan na vodu i podešen za istovremenu upotrebu dve kartice.

Foto: tarzanija.com

Foto: tarzanija.com

Svojevremeno apsolutno popularan, mobilni telefon marke Motorola, sa antenom koja se izvlačila kako bi se uspostavila veza.

Foto: gumtree.com

Foto: gumtree.com

Možda najpopularniji telefon početkom 2000-ih, Nokia 3310, ostala je upamćena kao jedan od najprodavanijih uređaja svih vremena.

Foto: pinkjooz.com

Foto: pinkjooz.com

Ah da, skriveni brojčanik, koji je vizuelno činio da telefon izgleda manje…

 

Foto: forums.oneplus.net

Foto: forums.oneplus.net

Prvi Panasonic mobilni telefon.

 

Foto: mobilnisvet.com

Foto: mobilnisvet.com

Eriksonova “ajkula” (Ericsson R310s) bila je apsolutni hit, pogotovo što je mogla da primi poziv i pošalje poruku ispod površine vode.

Foto: avtoturistu.ru

Foto: avtoturistu.ru

Telefon koji se smatra “mlađom generacijom” u odnosu na veterane sa naše liste, svakako je osetio na sebi svu snagu izraza “zub vremena”.  SonyEricsson XPeria X1.

Naslovna fotografija: treevolution.co.za