Tadž Mahal je najprepoznatljivije zdanje u Indiji. Ljudi iz celog sveta dolaze da ga vide. Napravljeno je od raskošnog mermera. Pročitajte 10 interesantnih činjenica o ovoj građevini.

Smatra se da je ovaj mauzolej gradilo više od 22.000 ljudi, a ta brojka uključuje sve radnike, slikare, umetnike i klesare.

Prema legendi, kralj nad kraljevima, tj. Šah Džahan je planirao da izgradi još jedan, ali crne boje, od crnog mermera, na drugoj strani reke, no sukob sa sinovima mu je prekinuo planove.

Mauzolej menja boju u zavisnosti od dela dana. Ujutru ima crvenkastu nijansu, uveče mlečno belu, a noću zlatnu, jer je osvetljen mesecom. Kaže se da je promena boja u skladu sa promenom raspoloženja žena (kao i žene zbog koje je sagrađen).

tajmahal1

Tadž Mahal je izgrađen u znak sećanja na vladarevu treću suprugu, koju je najviše voleo, Mumtaz Mahal, koja mu je rodila 14-oro dece.

Veruje se da je njena smrt slomila srce cara toliko da su mu kosa i brada osedeli za nekoliko meseci.

tajmahal2

Tadž Mahal se sastoji od 4 potpuno identične strane, koje izgledaju kao da se ogledaju u ogledalu. Grobnica je proporcionalna, lepo ukrašena, detalji su najfinije rezbareni.

Tadž Mahal se nalazi na zemljištu od 17 hektara, a ono uključuje bašte, te mnoge druge objekte.

Visina ove poznate grobnice iznosi 171 metar.

Više od 1000 slonova je prenosilo građevinski materijal prilikom izgradnje.

Britanci su pokrali drago kamenje sa zidova Tadž Mahala tokom 1857. godine.

https://www.tucantravel.com/

slike: wikipedia