Bila je jedna od onih žena koje se rode da bi izmestile svet iz svog dosadnog ležišta. Svojom ljubavlju, oplemenila je jednog čoveka. Ustvari, celu jednu državu. Ili joj je to bar bila namera. Kada se govori o njima, sinonim su za jedan od najmoćnijih političkih brakova u modernoj istoriji. Dugo nakon njene smrti, koju je nacija doživela kao sveobuhvatnu tragediju, nauka je dokazala da je bila podvrgnuta lobotomiji, surovom procesu za koji se verovalo da obuzdava impulsivno i agresivno ponašanje, tako što su se sekli nervi koji su spajali čeoni režanj mozga i ostatak mozga. Da li je moćna i harizmatična Marija Eva Duarte de Peron bila podvrgnuta ovom skaradnom zahvatu u cilju smanjenja bolova koje je izazivala bolest, ili kako bi suprug konačno stao u kraj njenoj popularnosti i moći? Saznajte upravo sada, zajedno sa još nekim zanimljivim detaljima iz života čuvene Evite Peron.

 

Foto: magicasruinas.com.ar

Foto: magicasruinas.com.ar

Evitin otac, Huan Duarte, zamenik sudije porotnika, službeno dobija premeštaj, pa sam, bez svoje supruge i šestoro dece, odlazi za Los Toldos, gde upoznaje Evitinu majku Huanu Ibarguren, sa kojom živi u divljem braku, i dobija čak petoro dece. Bila je sreda, 07. maj 1919. godine, kada je na svet došla mala Marija Eva.   

 

Foto: revistalamanuelamolina.blogspot.rs

Foto: revistalamanuelamolina.blogspot.rs

Nakon očeve neočekivani smrti, prošlo je nekoliko godina muke i materijalnih teškoća, ali Evitina majka je uspela da zaradi dovoljno novca, te da otvori omanji restoran. Eviti je škola išla lepo, izuzimajući prirodne nauke, a posebno matematiku, ali je zato pokazivala veliku ljubav prema glumi, recitovanju i pevanju.

 

Foto: daliclick.com

Foto: daliclick.com

Nakon završene osnovne škole odlučuje da ode u argentinsku prestonicu i da započne da gradi svoju glumačku karijeru. Majka ju je podržala i odvela kod prijatelja u Buenos Ajres, što je rezultiralo da sav njen talenat izađe na površinu, pa je sa samo 19 godina primljena u Argentinsku asocijaciju glumaca.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Tadašnji sekretar za rad i socijalnu zaštitu Huan Domingo Peron organizuje dobrotvornu zabavu, na kojoj otpočinje ljubavnu romansu sa 24 godine mlađom Evitom, koju je 1943. godine oženio po regularnoj proceduri, s obzirom da je njegova prva žena umrla prirodno (od raka materice).

 

Foto: timetoast.com

Foto: timetoast.com

Ni ne sanjajući o tome, Evita postaje Prva dama Argentine, pošto Huan Peron odnosi pobedu na predsedničkim izborima održanim u februaru 1946. godine. Od talentovane i skromne umetnice, počinje da se transformiše u ličnost čiji uticaj polako raste. Čini se, preko noći je razbila polne barijere, te kao žena ulazila na vrata koja su za mnoge muškarce bila zatvorena. Izdejstvovala je kod svog muža da se i ženama omogući pravo glasa, što je on odobrio.

 

Foto: spectator.org

Foto: spectator.org

Ostala je zabeležena kao prva žena u istoriji Argentine, koja je bila politički aktivna, te sa svojim suprugom, predsednikom, obilazila zemlju uzduž i popreko, usput i kao osnivač prve ženske stranke „Peron“. 

 

Foto: fanpop.com

Foto: fanpop.com

Želeći da u javnosti izgradi njen imidž kao jedne jake, samostalne i mudre žene, Huan Peron je svoju suprugu obeležio kao svog savetnika i time otvorio put ka uvećanju njene popularnosti, ali i velike političke moći koja joj je došla. Narod Argentine nazivao ju je „ženskim Če Gevarom“.

 

Foto: medias.rs

Foto: medias.rs

Nije se upuštala u ljubavne spletke i afere, te ju je narod i zbog vernosti prema mužu, voleo. Na žalost, ostala je upamćena i kao prva žena koja je išla na tretmane hemoterapije, s obzirom da je obolela od raka grlića matarice, kao i Huanova prva supruga.

 

Foto: variety.com

Foto: variety.com

Zbog evidentnog raskola povodom rasta njene moći i uticaja, ali i teške bolesti koja ju je polako gasila, ipak je odbila kandidaturu za potpredsednicu Argentine. Do poslednjeg dana je vodila poslove iz bolesničke postelje, oko koje su neprestano bili članovi njene porodice uključujući i majku, saradnici i bolničarke. Nakon smrti koja je usledila 26. jula 1952. godine, njeno polu balsamovano telo bilo je izloženo više od 10 dana, tako da su milioni ljudi u mimohodu mogli da joj odaju počast.

 

Foto: thegloss.com

Foto: thegloss.com

Za njenu smrt, kao i period nakon toga zakačile su se brojne urbane legende, od kojih je najskandaloznija ona koja kaže da je Evita navodno imala vanbračnu ćerku. Pošto to nikada nije zvanično potvrđeno, prašina se slegla. Međutim i dan danas se spekuliše da je njen suprug, koji ju je toliko voleo, naručio lobotomiju, posle koje je ona prestala da unosi hranu, te vrlo brzo umrla. Dokazi postoje i za i protiv ove tvrdnje, pa ostaje samo da odlučite sami u šta ste pre voljni da poverujete.

Naslovna fotografija: Haiku Deck