Na prvi pogled deluju strano, čudno i ne baš umiljato. Međutim, nakon kratkog vremena provedenog sa njima, shvatićete koliko su ustvari ovo posebna bića. Smatraju se izvanredno inteligentnim i radoznalim, a najpoznatija bezdlaka mačka na svetu takođe se ocenjuje i kao veoma privržena svom vlasniku. Nastale su prirodnom mutacijom, koja je prvi put zapažena u XIX veku.

 

sare

Foto: Vetstreet.com

Na svet dolaze bez vidnog krzna, a koža im može biti u različitim bojama, kao što bi bilo i krzno, da ga imaju.

 

8

Foto: petcarefacts.com

Osim što im fali krzno, od svih drugih vrsti ovih malih predatora, razlikuju se još i po tome što imaju vidno blaži karakter. Na vlasnika se brzo navikavaju, vole kad u kući ima više ljudi, a lako se sprijatelje sa psima ili drugim mačkama, jer nisu izrazito teritorijalne, već su više druželjubive i mirne.

 

9

Foto: sheltercatsandkittens.com

Isključivo se smatraju kućnim životinjama jer nisu u stanju da trpe velike temperaturne oscilacije. Izrazito su „pričljive“ i nisu za ljude koji dosta vremena provode van kuće, jer ne vole da budu samostalne, kao većina drugih mačaka.  

 

7

Foto: allaboutcat.allthecats.info

Istini na volju, iako tako deluju, one nisu u potpunosti „ćelave“. Njihova koža prekrivena je tankim slojem dlačica koje na prvi pogled nisu vidljive, ali kada je dodirnete, shvatićete da je izuzetno mekana.

 

2

Foto: wall.alphacoders.com

Kada neko čuje njihovo ime, -Sfinks-, a imajući u vidu i karakterističan izgled, prva misao je da potiču iz mističnog Egipta. Ipak, ovo je varka, jer se ova vrsta mačke prvi put pojavila u hladnoj Kanadi, 1966. godine, kao produkt mutacije gena.

10

Foto: pinterest.com

 

Ponekad je prava avantura spojiti mačku i punu kadu vode, a neizbežno je režanje, frktanje, grebanje, bežanje i na kraju cviljenje i tužno – ljuti pogled. Međutim, ukoliko ste vlasnik Sfinks mačke, ovo nije slučaj. Prirodno vole toplu kupku, ali im je ona ujedno i neophodna, kako bi im obezbedila dodatnu toplotu.

 

5

Foto: aplus.com

Njihov sladak stomačić pokazatelj je da Sfinks jede često i više nego duplo veću količinu hrane od ostalih mačaka, kako bi kroz ubrzani metabolizam obezbedili veću telesnu temperaturu koja im je neophodna da bi preživeli.

 

6

Foto: allaboutcat.allthecats.info

Isto kao što je pogubna hladnoća, ove maze bez brkova ne smeju biti izložene direktnom uticaju sunčevih zraka, jer to može da dovede do pojave opekotina na ionako osetljivoj koži.

 

4

Foto: pcwallart.com

Uprkos rasprostranjenom mišljenju da iako ste alergični na mačiju dlaku, Sfinkse možete nesmetano negovati u svom domu, to nije tačno. I ova vrsta, poput svih drugih proizvodi „Fel d1“ alergijski protein, koji se osim u dlaci, nalazi i u mačećoj pljuvačci.

1

Foto: wallpaperscraft.com

 

Prosečne je težine između 3,5 i 7 kilograma, a temperatura tela joj je normalno viša za 4 stepena. Kuriozitet je da se jedine u svojoj vrsti znoje, pa ih je potrebno, pored redovnog kupanja, često i brisati vlažnim maramicama za bebe. Spadaju u grupu najskupljih mačaka na svetu.

Naslovna fotografija: WallpapersCraft