Pre nekoliko godina, pokojni kubanski vođa, čuveni Fidel Kastro, kao rođendanski poklon dobio je  dugovečnu kornjaču sa Galapagosa. Poznavalac ove specifične vrste, objasnio je Kastru, između ostalog, da životni vek ovih životinja često premašuje stotinu godina. Nakon kraće tišine, Fidel se zahvalio na poklonu, uz konstataciju da će morati da odbije dar. Reako mu je: „Znate šta, to vam je muka sa kućnim ljubimcima. Taman kad počnete da se navikavate na njih, oni uginu“. Nakon zabavnog uvoda, složili smo sveobuhvatnu listu od 10 najdugovečnijih životinja na planeti. Iznenadićete se kad saznate da neke životinje imaju znatno duži životni vek od čuvene kornjače sa ostrva Galapagos.

 

doli

Foto: keywordsuggest.org

Nilski konj po imenu Doli. Iako život prosečnog nilskog konja koji prirodno ugine od starosti, traje oko 20 godina, čuvena Dona je, kako nam se čini prevarila i samu smrt. Ona je imala čak 62 godine, kada je uginula u zoološkom vrtu u saveznoj američkoj državi Indijani (Indiana). U tom vrtu provela je duže nego što je i jedan zaposleni radio.

 

slon

Foto: KnowledgeNuts

Slon Ling Vang. U zoološkom vrtu u kineskom Taipeiju mirno provodi svoje staračke dane. Zaposleni a iz milošte zovu “deka Lin”, a on je odavno premašio prosek, napunivši 83 godine. Ovaj slon ima šta da zapamti od svog života, jer je tokom II Svetskog rata služio kao dostavljač namirnica, pa je jednom prilikom čak i pao u zarobljeništvo. Iako vidno star, deka Lin je i dalje zainteresovan za posetioce, koji dolaze u velikom broju da posete ovu živu atrakciju.

 

guidak

Foto: Ekologija.rs

Guidak slatkovodne školjke. Na prvi pogled izgledaju kao parče nekog starog drveta, jer imaju izrazito dugačak „vrat“, koji u zavisnosti od starosti može porasti ceo metar. Zabeleženo je da žive i po 160 godina.

 

tuatara

Foto: vse-sekrety.ru

Gušter iz vrste Tuatara. Zvanično, ova životinja je i legitimni genetski naslednim moćnih dinosaurusa. Tuatare su, kako tvrde arheolozi nastale pre oko 200 miliona godina. Danas oni su jedni od najdugovečnijih kičmenjaka koji postoje na Zemlji, sa životnim vekom koji traje i po 200 godina. Ova endemska vrsta naseljava priobalje Novog Zelanda.

 

Lamellibrachia_crv

Foto: World Blaze

Cevasti crv iz porodice „Lamellibrachia“. Do njih su okeanolozi i biolozi stigli istražujući nepristupačne okeanske dubine, na kojima se nalaze takozvani podvodni dimnjaci, iz kojih izlaze ugljovodonična jedinjenja. Analizom je utvrđeno da u proseku žive oko 170 godina, ali ima i primeraka koji su premašivali 250.

 

arkticki_kit

Foto: alifeamongwhales.blog.indiepixfilms.com

Arktički kit. Zvanično najdugovečniji sisar na našoj planeti. Naučnici su nailazili na jedinke, koje su na svom telu nosile vrhove koplja od slonovače, koje su koristili kitolovci oš pre više od 200 godina. Najstariji arktički kit do koga su naučnici stigli ima 211 godina i kako se čini, ne planira skoro da ugine.

 

krokodil

Foto: fineartamerica.com

Krokodili. Prosečni vek krokodila u slanoj vodi iznosi oko 70 godina, ali je zabeleženo da je jedan muzjak slatkovodnog krokodila, koji je bio nastanjen u australijskom ZOO vrtu, bio star oko 130 godina. S obzirom da oni rastu celog života, jasno je da su najduži krokodili i najstariji. Oni koji proučavaju ove fascinantne reptile, veruju da u divljini postoje i znatno stariji primerci, ali je do njih teško doći, što zbog njihovog životnog okruženja, što zbog same činjenice da su to prave mašine za ubijanje.

 

kit_ajkula

Foto: sheratondjibouti.com

Kit ajkula. Smatra se starosedeocem planete u svetu životinja, jer postoje dokazi koji tvrde da svetskim vodama pliva već više od 60 miliona godina. Danas naseljavaju tropske predele okeana i otvorena mora. Prosečni vek ima je oko 100 godina, ali ima jedinki koje znatno „prebace“ prosek.

 

kuahog

Foto: mnn.com

Kuahog. Još jedna vrsta školjki, koju, sve i da smo hteli, ne možemo da zaobiđemo. Naučnici veruju da karakteristični crni krugovi na njenom oklopu imaju istu ulogu kao i godovi na poprečnom preseku stabla drveta, a to je da pokazuju godine. Na nekim primercima je izbrojano čak 400 krugova, što znači da su rođene krajem XVII veka, a neke i pre.

 

vecita_meduza

Foto: sites.psu.edu

Za kraj, meduza iz porodice „Turritopsis nutricula“. Kada govorimo o njoj, ne možemo govoriti o životnom veku kao o nečemu što traje i prođe. Ovo je možda jedno, u svakom smislu fascinantno stvorenje, i jedina životinja na planeti, koja je bukvalno besmrtna! Potpuno zbunjujuće za naučnike širom sveta, ovo maleno stvorenje pronašlo je način da jednostavno obrne proces, te da od zrele jedinke uspe da se vrati u stanje nezrelog polipa i onda sve ispočetka. Zato možemo konstatovati sa izvesnom sigurnošću da njen životni vek nema prirodnog ograničenja. Ostalo je na naučnicima da utvrde kako je to moguće i koliko puta je u stanju da primeni ovaj nestvaran proces na sebi.

Naslovna fotografija: WallpaperSafari