Kada neko kaže – Švajcarska – prvo na šta uglavnom pomislimo su tačni satovi, sigurne banke, ukusna čokolada i prelepa priroda. Ovo je zemlja koja nije učestvovala ni u jednom ratnom sukobu od daleke 1515. godine. Vlada uređeni sistem do te mere, da u slučaju nuklearnog rata, postoje sagrađeni bunkeri koji mogu da prime čitavu ljudsku populaciju. Postojbina jednog od najboljih tenisera svih vremena, Rodžera Federera i zemlja čije stanovništvo konzumira najviše bezalkoholnih pića na svetu. Evo šta još krije ova planinska lepotica.

 

pravni_sistem_1

Foto:Sam Rumhy

Vladaju izuzetno uređena pravila, koja sežu u sve segmente života. Pa tako, na primer, možete platiti izuzetno veliku kaznu ako vozite neispravna ili prljava, pa čak i samo ogrebana kola, a smatra se protivzakonitim poreći da se tokom II Svetskog rata Holokaust dogodio, te za to može da se odgovara.

 

23_kilograma_cokolade

Foto: MakeMyTrip

Prosečni Švajcarac, u toku godine pojede, otprilike, 23 kilograma mlečne čokolade. Pomenuti podatak potvrđuje da je ovo zemlja sa najvećom prodajom i potrošnjom čokolade na svetu.

 

jezera

Foto: My SwitzerlandTravel.com

U zemlji koja zahvata „svega“ 41.285 kvadratnih kilometara, nalazi se neverovatnih 1.500 jezera, koja čuvaju 6% evropskih zaliha pijaće vode.

kantoni

Federalna povelja iz 1291. godine, ili „Zakletva na livadi Ritli“, koja je još poznata i kao Savez tri šumska kantona, jeste savez, kojim se označava nastanak Švajcarske konfederacije. Sklopljen je 01. avgusta 1291. godine između tri kantona, koji danas čine centralnu Švajcarsku, a to su: Uri, Untervalden i Švic. Od 1994. godine ovaj datum se proslavlja kao nacionalni praznik.

 

svajcarska_zeleznica

Foto: Switzerland Tourism

Švajcarska železnica je po tačnosti i redu na drugom mestu u svetu, odmah iza Japana. Takođe, pored Vatikana, Švajcarska je jedina zemlja čija zastava nije u obliku pravougaonika, već kvadrata.

 

banke

Foto: News Nation

U zemlji koja ima više banaka nego zubara, ako poželite da vozite bicikl, najpre morate da kupite takozvanu –polisu odgovornosti- kako biste mogli biciklom da se vozite po švajcarskim putevima.

 

prava_radnika

Foto: Sputnik International

Švajcarska je zemlja u kojoj izreka „mušterija je uvek u pravu“ ne vredi baš mnogo. Naime, prava radnika su izuzetno velika i poštovana, pa poslodavac pre svoje dobiti vodi računa da mu radnik bude dobro zbrinut. S tim u vezi, možemo dodati da se većina radnji zatvara u periodu od podneva pa do 2 sata popodne, u doba koje je predviđeno za ručak.

 

parlament

Foto: Sputnik International

Ukoliko se nekom građaninu iz bilo kog razloga ne dopada zakon koji je izglasao parlament, a istovremeno je u stanju da u roku od sto dana prikupi 50.000 potpisa, ovo zakonodavno telo će razmotriti amandmane na sporni zakon. Ovo je regularno pravo koje ima svaki punoletan Švajcarac.

 

nedeljni_odmor

Foto: Blonde in this City

Odmor nedeljom i miran san noću u Švajcarskoj garantuju zakoni. Jeste, nedeljom je zabranjeno sve ono što bi remetilo dan za odmor, a takođe postoje i odredbe, kako na lokalnom tako i na najvišem nivou, koje zabranjuju sve ono što može da stvara buku i unosi nemir u doba dana koja je predviđeno za odmor i san.

 

ljubimci_u_paru

Foto: Pinterest

Zanimljivo je dodati da u ovoj zemlji zakon brani da, ukoliko za kućnog ljubimca posedujete životinju koja je označena kao -društvena- , čuvate samo jednu jedinku, jer se smatra da joj je neophodan par. Švajcarska može da se pohvali i setom zakona, koji sa sigurnošću garantuju prava životinja.

Naslovna fotografija: Huawei