Poput zajednice mrava i zajednica termita uređena je na, rekli bismo, jedan istinski fascinantan način, tako da svako zna svoju dužnost i obavezu. Naučnici su ih klasifikovali u oko 2.000 vrsta. Bez obzira što im je alternativni naziv „beli mravi“ istina je da, osim životnog uređenja svoje zajednice, nemaju puno sličnosti sa mravima, čak naprotiv, po nekim karakteristikama, sličniji su bubašvabama. Spadaju u starosedeoce naše planete, postoje još od vremena dinosaurusa. Termitnjaci, odnosno podzemni i nadzemni hodnici u kojima obitavaju smatraju se svojevrsnim čudima po načinu na koji ih grade i održavaju.

 

samoubice

Foto: Technet.cz

Vrsta termita koja naseljava Francusku Gvajanu ima poseban sistem odbrane svog doma od uljeza. Kada primi informaciju o napadu, ova vrsta šalje svoje starije radnike u nešto što bismo mogli da definišemo kao samoubilačku misiju. Termiti koji više ne mogu da koriste svojoj koloniji, dolaze na mesto odbrane sa svojim –eksplozivnim kesicama- na leđima, koje su se tokom života punili otrovnim kristalima. U kombinaciji sa izlučevinama termita, ovi kristali postaju otrovni i eksplodiraju u blizini neprijatelja, koji ostaju potpuno paralizovani. Termiti, naravno, umiru na licu mesta.

 

kraljica

Foto: tempsreel.nouvelobs.com

Kraljica termita, odnosno matica, nije sposobna da se kreće dok leže jaja, pa je neprekidno opslužuju radnici, koji je čiste i brinu o njoj. Posebna grupa se okupi kako bi prihvatala jaja koja izlaze iz ženke. Svaki radnik uzima po jedno jaje, čisti ga i nosi u unapred određeno mesto u „dečijoj sobi“. Matica je u stanju da položi po jedno jaje na svake dve sekunde, što praktično znači, da izlegne oko 30.000 jedinki dnevno! Treba napomenuti da jaja nosi i danju i noću, tokom cele godine. Njen životni vek može da dostigne 10 godina.

 

Termite-male-pair-960x576

Foto: termitehub.com

Za razliku od, recimo, osinjih gnezda, gde su mužjaci koji plode ženku uglavnom trutovi, meu termitima to nije slučaj. „Kraljevi“ ostaju uz svoju kraljicu, plode je po potrebi i prihvataju roditeljske dužnosti u potpunosti.

 

vojnici_detektuju_opasnost

Foto: alexanderwild.com

Kada vojnici detektuju opasnost po koloniju, svojim glavama udaraju po zidovima, tako da se znak upozorenja pronese čitavom kolonijom.

 

veoma_cisti

Foto: pestworldforkids.org

Možda će delovati neverovatno, s obzirom da su u pitanju insekti, ali termiti su jedni od najčistijih stvorova na planeti. Provode dosta vremena trudeći se da održavaju i ličnu i higijenu cele kolonije, jer na taj način drže pod kontrolom parazite i loše bakterije koje mogu da nanesu štetu čitavoj zajednici.

 

gnezdo

Foto: pestworldforkids.org

Svoje gigantsko gnezdo prave od zemlje, koju povezuju pljuvačkom. Rijući po zemlji, čine je rastresitom, a kasnije povezana njihovom pljuvačkom ima snagu armiranog cementa. Gnezda se sastoje iz nadzemnog dela koje dostiže visinu i do 3-4 metra, a o dimenzijama podzemnog dela nezahvalno je govoriti, jer se hodnici koje ova neverovatna stvorenja prokopavaju protežu kilometrima.

 

brojnost

Foto: aetnapest.com

Pokušavajući da utvrde njihovu brojnost, biolozi su izneli podatak, da termita ima toliko, da bi svakom čoveku na Zemlji moglo da pripadne oko 450 kilograma ovih insekata.

 

slepi

Foto: Termites Blog

Kako radilice, tako i vojnici su gotovo u potpunosti slepi, jer većinu svog života provode u mračnim podzemnim hodnicima. Ipak, to ne sputava vojnike da predano i uspešno brane svoju koloniju.

 

nikada_ne_spavaju

Foto: yespicknpick.in

Fantastična informacija je da termiti nikada, bukvalno nikada ne spavaju! Njihov život se svodi na ishranu, udovoljavanje kraljici i održavanje sopstvenog gnezda.

 

jedu_drvo

Foto: termitehub.com

Pošto su u konstantnom pokretu, u stanju su da pojedu neverovatno velike količine hrane, pa otuda postaje jasno kako mogu za kratko vreme da naprave tako velike štete na drvenim konstrukcijama.

Naslovna fotografija: NolaWoman