Opisuju se kao jednoćelijski organizmi, koje možemo uočiti jedino pod mikroskopom, a nikako golim okom. Međutim, komplikacije koje mogu da izazovu nisu ni izbliza jednostavne kao njihova građa. To su istovremeno i najstariji i najbrojniji organizmi na našoj planeti, koji mogu imati i korisno dejstvo na čoveka i njegovu okolinu. Opasne su bakterije koje se označe kao patogene, odnosno one koje su sposobne da izazovu neko oboljenje svojim prisustvom. U nastavku sledi još korisnih informacija koje sigurno niste znali.

 bakterije_u_organizmu

Sve bakterije koje čovek sa sobom nosi u svom organizmu, teže ukupno nešto manje od 2 kilograma. Samo u ustima, imamo više bakterija nego što je izbrojano ljudi na celoj planeti. (Foto: www.mybariatriclife.org)

 

sundjer

Vaš kuhinjski sunđer, koji svakodnevno koristite za uklanjanje prljavštine i ostataka hrane sa sudova, na svakih 20 minuta postaje dom još jednoj novoj bakteriji. (Foto: theparsimoniousprincess.blogspot.com)

 

Radni_sto

Na radnom stolu, koji koristimo u našoj kući ili u kancelariji, može da se nađe 400 puta više bakterija nego na dasci od toaleta.
(Foto: www.gcastd.org)

 

pre_kise

Miris, koji uglavnom osetimo neposredno pre nego što će pasti kiša, ne dolazi ni od same kiše, ni od zemlje, ni od oblaka, već ga prouzrokuje bakterija, pod nazivom „Aktinomicetes“ (actinomycetes).
(Foto: www.flickr.com)

 

bakterija_rezistentna_na_sve_lekove

Na Novom Zelandu naučnici su 2013. godine pronašli bakteriju koja je otporna na sve, medicini poznate, lekove i antibiotike.
(Foto: naturalsociety.com)

 

poljupci_sa_bakterijama

Kada se muškarac i žena poljube, putem tog poljupca u stanju su da razmene između 10 miliona i jedne milijarde bakterija.
(Foto: www.medicalbag.com)

 

gonoreja

Najsnažnije biće na svetu nije ni nosorog, ni nilski konj, a ni čovek. To je nevidljiva bakterija pod nazivom „Gonoreja“ (Gonorrhea). U stanju je da povuče teret koji je 100.000 puta teži od nje same. (Foto: www.vardb.org)

 

plava_krabina_krv

Vrsta morske krabe, pod imenom „Konjsko kopito“ (Horseshoe), jedinstvena je zbog jedne svoje osobine. Dakle, ovaj plod mora ima plavu krv, jer u njoj ne poseduje hemoglobin, već hemocianin, koji sadrži kiseonik. Specifičnost nije u boji niti u ceni (litar ove tečnosti vredi 15.000 američkih dolara), već u sposobnosti da detektuje prisustvo bakterija.

(Foto: www.huffingtonpost.com)

 

bakterije_u_laku_za_kosu

Nakon ove informacije postoji mogućnost da opadne prodaja laka za kosu. Naime, postoje bakterije koje su svoje stanište pronašle čak i u ovoj hemikaliji. (Foto: blondtips.com)

bakterije_na_farmerkama 

Nakon dve nedelje uzastopnog nošenja istog para farmerki, na prednjem delu će se nastaniti 1.000 kolonija bakterija, 1.500 do 2.500 pozadi i čak 10.000 na preponama. (Foto: www.aol.com)

Naslovna fotografija: myweb.rollins.edu