O prekookeanskom luksuznom gorostasu se mnogo priča i mnogo zna. Kratko putovanje i katastrofalno potonuće, ostalo je zabeleženo u holivudskom blokbasteru iz 1997. godine, kao i u mnogim knjigama i istraživačkim reportažama. Za vas smo ovom prilikom izdvojili činjenice koje su malo poznate, a govore o ovom zlosrećnom divu, njegovim putnicima i sudbinama.

 

Džon Džejkob Astor IV ostao je upamćen po tome što je bio najbogatiji među putnicima Titanika. Njegovo bogatstvo procenjeno je na vrednost današnje 2 milijarde dolara. Kako se priča, ostao je upamćen i po šali koju je napravio sa jednim konobarom, nakon što je brod udario u ledeni breg. Držeći čašu sa pićem, rekao je: “Tražio sam led, ali ovo je smešno.”

 

Japanski putnik koji je nekim čudom preživeo ovo kobno putovanje, vratio se u svoju domovinu, vidno potrešen događajem koji ga je zadesio. Po mišljenju njegovih sunarodnika, proglašen je kukavicom, jer je umesto da časno pogine sa ostalim putnicima, ipak preživeo.

 

Prošlo je samo 37 sekundi od trenutka kada je posada Titanika ugledala ledenu santu, do direktnog kontakta sa istom. Lednik se odlomio iz jednog glečera na Grenlandu i, po tvrdnjama naučnika, na svoje putovanje je krenuo otprilike, 1.000 godina pre nove ere.

 

Delimično sačuvan spisak putnika kaže da je na brodu bilo 26 upravo venčanih bračnih parova, koji su krenuli na prvo zajedničko bračno putovanje.

 

Među predmetima koji su pronađeni i sačuvani, a potiču sa potopljenog broda, nalazi se i jedna od violina, koja je prilikom aukcije prodata za 1,6 miliona dolara.

 

Nakon što se našao ispod površine okeana, luk broda zario se 18 metara u peščano morsko dno i ostao da leži na 4.000 metara dubine.

 

Brod “SS Californian”, koji je primio SOS poziv sa tonućeg Titanika, ali na njega nije reagovao, doživeo je sličnu sudbinu. Naime, prilikom jedne ofanzive, potopila ga je nemačka podmornica. Treba navesti da je sličnu sudbinu doživeo i brod koji je prvi stigao u pomoć Titaniku, “RMS Carpathia” kada ga je potopila nemačka podmornica tokom Prvog svetskog rata.

 

Za 26 meseci, koliko je bilo potrebno da se brod izgradi, statistika kaže da su dva radnika poginula, a da je čak 246 zadobilo povrede na radu.

 

Od posade, koja je brojala čak 885 članova, samo 23 su bile žene.

 

Školovani muzičari, koji su svirali za putnike prve klase i imali ispred sebe listu od 352 kompozicije, zaista su na palubi izvodili dela klasične muzike u trajanju od dva sata i pet minuta, dok brod nije potonuo u ledenu vodu.

 

Izvor foto:  splendorc1.wordpress.com