Najlakše ga možemo opisati kao brzodelujuće sredstvo, za šta god da ga upotrebimo. Procena je da se na aspirinu godišnje sprovede oko 700.000 kliničkih istraživanja širom sveta i napiše oko 3.500 naučnih radova. Zato i nečudi tako rasprostranjena i svestrana upotreba. Evo gde vam univerzalni aspirin sve može pomoći.

 

glavobolja

Foto: vch.ca

Umanjuje glavobolju i pojačava cirkulaciju.

Ovu funkciju, aspirin obavlja još iz doba Antičke Grčke. Svojim protivupalnim u rekordno brzom roku umanjuju nesnosni bol u glavi koji nas sprečava da normalno obavljamo svoja posla.

uklanja_akne

Foto: stylecraze.com

 

Pomaže pri otklanjanju bubuljica sa lica.

Antiupalno dejstvo koje ima u svojoj osnovi je upravo ono što smiruje upaljene akne i bubuljice, bez ceđenja i odlaska kod kozmetičara. Dovoljno je dve do tri tablete izgnječiti u prah i pomešati ga sa malo limunovog soka. Tuferom se nanese na bubuljicu i pusti se da odstoji nekoliko minuta pre ispiranja.

ujed_insekta

Foto: emergencycareforyou.org

Olakšava bol od ujeda insekta.

Potrebno je celu tabletu ovlažiti vodom. Dovoljna količina je kafena kašičica sa mlakom vodom u koju se spusti tableta. Premaže se mesto ujeda i dovoljno je minut-dva da tako odstoji pre nego što se ispere.

 

sa_aspirinom

Foto: more.com

Produžava život rascvetalih pupoljaka cveća.

Jedna izmrvljena tablet aspirina u vazi sa vodom učiniće da populjci cveća traju mnogo duže nego inače. Ovo posebno može da se pokaže kod pupoljaka ruža.

 

ciscenje_kupatila

Foto: bobvila.com

Uklanja kamenac iz kupatila.

Mogu služiti i kao redovni dodatak sredstvu kojim peremo kupatilo. Delotvorno će očistiti kamenac i tragove od sapuna, a samo je potrebno da nekoliko tablet aspirina rastvorimo u sredstvu kojim ribamo kupatilo.

 

uklanja_znoj

Foto: healthyfoodelements.com

Uspešno uklanja miris znoja sa odeće.

Ovo je još jedna korisna primena, nečega, što smo do skoro pili samo kada imamo glavobolju. Sve što nam je potrebno, jeste jedan aspirin, malo vruće vode i da natopimo mesto koje je pokupilo miris znoja. Rezultati neverovatni.

 

lepa_stopala

Foto: mamaibeba.com

Smanjuje žuljeve na stopalima.

Lako može da nam pomogne i da imamo glatka stopala. Sačini se smesa gustine paste, od nekoliko aspirina i limunovog soka. Smesa se namaže na stopala, koja se uviju u toplo ćebe ili se obuju topple čarape i tako se zadrži 10ak minuta, a zatim se noge operu.

 

uklanja_tacke

Foto: viralgrip.com

Redovnom upotrebom umanjuje tačkice na koži.

Potrebno je napraviti smesu od 7 celih tableta aspirina, kafenu kašiku meda i kafenu kašiku jogurta. Nanosi se na čisto lice i potrebno je da stoji 15-ak minuta. Nakon tretmana, lice će postati mekše i neuporedivo čistije.

 

uklanja_perut

Foto: healthyfoodstar.com

Otklanja perut.

Niko ne voli kada ga opomenu da skloni perut sa ramena, ili kada prođe pored ogledala i shvati da je teme prekriveno belim tačkicama. Da bi smo se rešili ove napasti, potrebno je da izmrvimo dve tablet aspirina i pomešamo gas a regularnim šamponom koji redovno koristimo.

 

maska_za_lice

Foto: steptohealth.com

Može da posluži i kao tonik koji čisti lice od prljavštine.

Dovoljno je pomešati jednu tabletu sa malo vode i iskoristiti smesu kao tonik za čišćenje, pogotovo za masno i osetljivo lice.

Naslovna fotografija: www.e-afipnisi.gr