Kada kažemo Versaće (Versace), svakako pomislimo na „creme de la creme“ svetske modne industrije, u kojoj je pokojni, a brilijantni kreator Đani Veraće (Gianni Versace) u velikoj meri utabao put i odredio pravac, kako u vremenu u kome je kreirao, tako i u vremenu nakon njega. Ništa manje inovativna, a elegantna, sa prefinjenim ukusom za lepo a senzualno, njegova mlađa sestra, Donatela (Donatella Versace), nastavila je, kako to izgleda gledano očima javnosti, da vodi modnu imperiju bez i malo muke, poput snažne kraljice koja upravlja svojim carstvom mode i dizajna.

 

donatela_posle_djanijeve_smrti

Foto: woman-vip.ru

Nakon bratovljeve smrti, koja ju je jako pogodila, utehu je potražila u konzumiranju kokaina. Po svojim sopstvenim rečima, nije mogla da podnese bol, a odlučivši da krije svoje emocije, odala se konzumiranju droge, čiji je postala zavisnik. Boreći se sa ovim porokom, odlučila je da 2004. godine krene na rehabilitaciju u Arizoni (Arizona).

 

donatela_i_pol_bek

Foto:www.zimbio.com

Sada već davne 1986. godine udala se za bivšeg modela Pola Beka (Paul Beck), sa kojim je pre razvoda, dobila dvoje dece, Alegru i Danijela.

nasledila_imperiju

Foto: buro247.me

Posle Đanijeve smrti, ona je i formalno postala novi kreativni direktor ovog modnog giganta. Međutim, kako je dve godine u nazad ona obavljala veći deo posla oko kompanije, ova pozicija nije bila iznenađenje za nju, pa se, očekivano, dobro snašla.

mlada_donatela

Foto: annabyworldwoman.blogspot.com

 

Rođena je 02. maja 1955. godine u italijanskom regionu Kalabria (Reggio Calabria). Ona je, kao i njen brat, dosta naučila od majke Franke Versaće (Franca Versace) što se tiče sveta mode. Majka je zarađivala za život tako što je krojila i šila haljine u svojoj maloj krojačkoj radnji.

 

djanijeva_muza_i_savetnik

Foto: pinterest.com

Samu sebe u detinjstvu opisuje kao „razmaženu bebu“ u porodici, a kasnije kao „najbolje obučenu devojku u gradu“. Svom bratu je i služila kao muza i sa zadovoljstvom je nosila njegove kreacije. Imala je samo 11 godina kada je počeo da je oblači i vodi sa sobom u noćni život.

djanijeva_muza

Foto: Alux.com

 

Bez obzira što je bratu bila jako privržena i što je ubrzo nakon uvođenja nje u posao shvatio da mu je potrebnija kao savetodavac i inspiracija, nego kao menadžer za odnose sa javnošću, neretko su imali sukobe, koji su trajali mesecima. Izvori tvrde, da, koliko god da je bivao zadovoljan nekom od svojih kreacija, ako bi Donatela to odbacila kao neprimereno, bio je spreman da istog trenutka pocepa skicu. Takođe, njena ideja je bila da se za modne revije osamdesetih godina angažuju samo najpoznatiji modeli, kako bi dodatno privukli pažnju javnosti.

 

inspiracija_jaka_zena

Foto: Aviatren

U svom kreiranju, Donatela je ostala verna prepoznatljivim stubovima Versaći stila koje je njen brat utemeljio, te je stvarala odeću za žene koje se ne plaše da pokažu svoju jačinu ali i ženstvenost kroz senzualne i izazovne linije garderobe.

 

donatelina_inspiracija

Foto: supertab.it

Umesto bezlične i obične „lutke iz izloga“, Donatela je pronašla inspiraciju u moćnim i samosvesnim ženama koje vole dijamante, ali koje vole da ih kupuju od sopstvenih para, koje su, budući vrlo sposobne, samostalno zaradile. Modeli iz kolekcije proleće/leto 2006. nastali su kao proizvod njene inspiracije koju je imala posmatrajući krajolike Arizone, gde ju je na odvikavanje od droge poslao blizak kućni prijatelj Elton Džon (Elton John).

 

alegra

Foto: Pinterest

Njena ćerka Alegra, koja je u trenutku Đanijevog ubistva imala samo 11 godina, kao njegova ljubimica, nasledila je od njega čitav udeo u kompaniji koji je posedovao, kao i većinu nekretnina. Međutim, ona nij epošla stopama svoje porodice, izrasla je u povučenu devojku, koja nije večito pred kamerama, jer je više zanimaju istorija i gluma.

 

jaka_zena

Foto: bestin.ua

Danas, kada ima 61 godinu, Donatela je jedna od najvećih modnih ikona i svakako se može uvrstiti na listu moćnih žena, čija moć ne potiče samo od materijalnog bogatstva, već i od inspiracije, talenta i jakog duha, zahvaljujući kome je uspela da prebrodi sve teškoće koje su je zadesile na njenom životnom putu i da nastavi da vodi modnu imperiju, poput kraljice stila, kojoj ova titula u potpunosti pripada.

Naslovna fotografija: www.zimbio.com