Buntovna od malena, talentovana kao malo ko, podjednako i za komediju i za dramu, ostavila je neizbrisivi trag i veliki domaći zadatak glumačkim generacijama koje tek dolaze. O njenom životu možemo govoriti kao o stazi kojom se retko korača, s obzirom da se, nekada svojom, a nekada tuđom voljom odricala brojnih zadovoljstava. Od jezivo teškog detinjstva, preko traganja za idealnim životnim pozivom, do pijedestala glumačke dive za koji je ustvari i bila rođena, Ružica Sokić, kroz najzanimljivije detalje iz njenog turbulentnog života, čija bi poruka bila da je i te kako moguće zadržati najlepši i najvedriji osmeh na licu, sve i kada život ne štedeći, uzima i udara.

 

Foto: glossy.espreso.rs

Foto: glossy.espreso.rs

Rođena je 14. decembra 1934. godine, kao kći Petra i Vukosave. Odrastala je na Zvezdari, s obzirom da su živeli u porodičnom stanu u Bregalničkoj ulici. Njene muke su počele u najranijem detinjstvu, s obzirom da joj je otac hapšen i progonjen od strane nemačkog okupatora, te da su u svoj dom morali da prime podstanara, pošto su živeli u trosobnom stanu. Prema sopstvenim rečima upamtila je mnogo stresnih, tužnih i loših trenutaka, zbog kojih se uvek osećala nesigurno u sebi.

 

Foto: listal.com

Foto: listal.com

Još u osnovnoj školi je pohađala časove dramske sekcije, na kojima je posebno insistirao njen učitelj srpskog jezika i književnosti, koji je prepoznao njen urođeni talenat. Tokom Drugog svetskog rata, zahvaljujući svojoj tetki i njenim poznanstvom sa beogradskom glumicom Blaženkom Katalinić, mala Ružica debitovala je u beogradskom „Manježu“ u predstavi „Robinzon Kruso“.

 

Foto: fondruzicasokic.rs

Foto: fondruzicasokic.rs

Kada je došlo doba studiranja, nakon završene Šeste beogradske gimnazije, najpre se odlučila za filološki fakultet i francuski jezik, za koji je ubrzo shvatila da „nije to to“. Zatim je prešla na književnost, da bi posle nekog vremena uvidela da pravi put vodi ka Fakultetu dramskih umetnosti.  

 

Foto: dnevno.rs

Foto: dnevno.rs

Nakon diplomiranja i stupanja na daske koje život znače, najbolje se slagala sa novom koleginicom, velikom Oliverom Marković, koju je veličala i opisivala kao divnu ličnost. 

 

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

O njenoj buntovnosti govori podatak i da joj je Josip Broz Tito jednom prilikom lično rekao: „Sokićka, mnogo si opasna“. Prisećajući se toga uz smeh, izjavila je da veruje da je to rekao nakon što je čitao njene burne reakcije na uskraćivanje uloge u filmu „Sutjeska“, gde je trebala da glumi pored Ričarda Bartona (Richard Burton). Navodno, nije dobila ulogu, jer nije bila „adekvatno“ lepa.

 

Foto: kurir.rs

Foto: kurir.rs

Postoji zanimljiva anegdota koja kaže da je prilikom jedne predstave trebalo da se obnaži i tako da stoji iza paravana, kako bi gledaoci mogli da vide samo njenu nagu siluetu. Nevoljno je pristala da to uradi, ali se u narednom momentu, shvativši da je krišom posmatra jedan električar, toliko potresla, da je na kraju bila odvedena u bolnicu. Nakon toga više nikada nije pristala da se razodene pred kamerama.  

 

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

U trenutku kada je za to došlo vreme, odlučila je da je bolje da ne postane roditelj, te tako nikada nije ni imala dece. Po sopstvenim rečima, tog zadovoljstva se odrekla jer nije želela da posustaje sa karijerom, a i želela je slobodu, koju nije imala u mladosti. Ipak, deci svojih prijatelja, a i onih koje nije poznavala, poklanjala je bezuslovnu ljubav.

 

Foto: glossy.espreso.rs

Foto: glossy.espreso.rs

Kako sama ističe nikada joj se njeno ime nije dopadalo, jer u vreme rata po okolnim beogradskim naseljima videla mnogo šarenih krava koje su se zvale – Ruža.

 

Foto: atelje212.rs

Foto: atelje212.rs

Njena majka Vukosava nikako nije želela da se ona uda i da ode od kuće, pa je ostalo zabeleženo da je, prilikom posete svoje buduće prije, Ružičina majka rekla: „Gospođo, vi i vaš sin ste jako fini, ne dozvolite mu da oženi moju ćerku, ona je bezveznica. Nije za brak, ništa o životu ne zna, nikada ni tanjir nije oprala, uopšte ne znam čemu joj služe ruke, ona je pravi mangup“. Nakon toga, ne samo da se udala, nego je sa Pubom Stejićem provela čak 15 godina u braku.

 

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

Njen drugi muž, Miroslav Lukić, do kraja njenog života joj je bio velika podrška i oslonac, a bio je i njen najveći kritičar. U pokušaju da se izbori sa njenom nesigurnošću, isekao je naslov jednog priloga iz novina, koji je glasio: „Skromnost, to je smrt za karijeru“, te ga zalepio isečak selotejpom na njeno ogledalo.

Naslovna fotografija: Stil – Kurir