Čuveni Stiv Martin (Steve Martin), rođen je 14. avgusta 1945. godine, u Teksasu. Slavu je stekao pričajući viceve kao komičar. Inače, osim što je glumac, Stiv je takođe i pisac i scenarista. Dobitnik je dve Gremi nagrade za albume sa komičnim vicevima, 1977. i 1978. godine. Pojavio se i u jednoj epizodi „Simpsonovih“, a slavu je stekao u komediji „Tri Amigosa“. Povrh svega, poseduje i muzički talenat – odlično svira bendžo (žičani instrument) i harmoniku. Multitalenat, rekli bismo…

 

na_listi_najboljih_stand_up

Foto: Deadline.com

Na listi 100-tinu najboljih na svetu „stand – up“ komičara ikada, zauzima ponosno šesto mesto. Dodali bismo, potpuno zaslužno.

 

cekajuci_godoa

Foto: The Robin Williams Fansite

Glumio je i u nekoliko pozorišnih predstava, od kojih je najpoznatija „Čekajući Godoa“, gde je igrao pored čuvenog  a pokojnog Robina Vilijamsa (Robin Williams).

 

zagonetac

Foto: iCollector.com

Uloga čuvenog „Zagonetača“ (The Riddler – Edvard Nigma) u filmskom spektaklu iz 1995. godine, „Betmen Forever“, ponuđena je Stivu Martinu, pre nego što ju je Džim Keri (Jim Carrey) dobio. Martin je ovu ulogu odbio zbog tuge koju je osećao, povodom razvoda od supruge Viktorije i smrti bliskog prijatelja, te je kao razlog za odbijanje naveo preveliku tugu zbog koje ne može da glumi.

 

en_stringfild

Foto: dfiles.me

Sa En Stringfild (Anne Stringfield) se oženio 28. jula 2008. godine. Upravo sa njom je dobio prvo dete 2012. godine, a po drugi put postao je otac u 67-oj godini. (Foto: dfiles)

 

stiv_martin_pink_panter

Foto: www.yourprops.com

Film „Pink Panter“, kao i nastavak koji je doživeo jednaki uspeh, a gde je kao Inspektor Kluzo Stiv briljirao, zaradio je više od 230 miliona dolara. Zanimljivo je da Stiv Martin pripada grupi fenomenalnih glumaca koji do sada još uvek nisu dobili prestižnu nagradu „Oskar“ (Oscar).

 

tinitus

Foto: health.heraldtribune.com

Pati od misteriozne bolesti slušnog sistema koji se naziva stručno „Tinitus“. Simptom ovog oboljenja je neprestano zujanje, odnosno šum u jednom uhu, a kada su ga pitali kako se nosi sa tim on je kratko rekao: „Jednostavno sam se navikao na to, jer bih u suprotnom poludeo“.

 

stiv_martin_dela

Foto: news.artnet.com

Strastveni je kolekcionar umetničkih dela, pretežno slika i to može da se opiše kao njegov najdraži hobi, još od davne 1968. godine. Njegova kolekcija poseduje dela koja su potpisivali i veliki umetnici, kao što je Pablo Pikaso.

 

student

Foto: Fanpop

Najpre je upisao studije filozofije, da bi se naknadno prebacio na glumu. Međutim, do svoje 21-ve godine, batalio je studije i počeo da radi.

 

sou_biznis

Foto: The AV Club

Još kao dete je pokazivao afinitete ka šou-biznisu, pa je išao na kurs učenja i savlađivanja magičnih trikova i zabave, nakon čega se zaposlio u „magic shop“-u u „Fantasyland“-u.

 

prvi_posao

Foto: Disney and More

Prvi posao mu je bilo mesto prodavca karata i mapi vodiča u čuvenom „Disneyland“-u. Od svake prodate karte imao je pravo da zadrži 2 centa.

Naslovna fotografija: Pinterest