Ako malo bolje razmislimo o njima, opisaćemo ih kao velike umetnike, slobodnog duha. Oni nisu pratili stereotipe i pravila, već su formirali svoje modne pravce i trendove. Milioni su iščekivali nove modele haljina i komade nakita, koji su svojom pojavom pravili svetsku senzaciju. Po našem izboru, izdvajamo 10 najuticajnijih u svetu mode.

 

Aleksandar Makvin

To što je rođen kao sin vozača taksija, nije ga sprečilo da od sebe napravi modnu ikonu. “Moda bi trebalo da bude put za beg, a ne put za ropstvo”- rekao je. Huligan engleske mode, kako su ga nazivali, kreirao je odela i obuću za brojne poznate ličnosti i članove kraljevskih porodica. Čak četiri puta je bio proglašavan modnim dizajnerom godine, a jednom je poneo nagradu i najboljeg međunarodnog modnog kreatora na svetu; radio je za modne kuće “Gucci” i “Givenchy”. Oduzeo je sebi život nedugo nakon majčine smrti, za koju je bio jako vezan. Poznat je podatak da je upravo on uveo detalj kosturske glave u modni svet, koji su, nakon toga, eksploatisali i kopirali mnogi.

Kristian Dior

Francuski kreator rođen 1905. godine, proslavio se svojom karakterističnom “New Look” linijom odela. Veruje se da je za vreme Drugog svetskog rata sarađivao sa nemačkim okupatorima, šijući im odeću. Njegove haljine prava su remek dela, a definisane su uskim korsetom i lepršavim donjim delom, neretko krinolinom. Nakon misteriozne smrti Kristijana Diora, modna imperija je nastavila uspešno da živi i diktira trendove, a danas je predvodi kontroverzni kreator, Džon Galijano.

Karl Lagerfeld

Puno ime mu je Karl Oto Lagerfeld, rođen je u Hamburgu, a često navodi da je majka prema njemu bila surova. Bio je u pravu kada je, 80-ih godina, izjavio da će posedovati svoj multinacionalni modni brend, što je i postigao. Prati ga epitet “cinika bez dlake na jeziku”. On je danas sinonim za visoku modu, svojevrsni svetski fenomen, koji u jednoj vili živi i stvara, a u drugoj prima goste, jer smatra da je tako podesno. Po svojim sopstvenim rečima je nesposobnjaković, koji u kuhinji ume jedino da otvori frižider. Njegova mačka Šupet jede iz srebrnog posuđa i ima Tviter nalog koji retvituje čak i Vog.

Roj Halson Frovik

Još kao dečak je pokazao sklonost ka ovom poslu, počevši da šije odeću za majku i sestru. Prepoznatljiv je po provokativnim svilenim kreacijama, koje su obeležile disko eru 70-ih godina. Zaštitni znak mu je bila crna rolka, koju je uglavnom nosio. Družio se sa Lajzom Mineli i Elizabet Tejlor.

Ralf Loren

Njegova porodica je želela da on postane rabin, međutim privlačila ga je moda pa je pokrenuo projekat kravata, koji se proširio i na tvid odela i košulje, što mu je donelo ogromnu zaradu. Nije mu se dopadala muška moda 60-ih, te je zato kreirao sopstvene linije muške odeće, a nešto kasnije počinje da kreira i za žene. Čuveni polo model majice, njegovo je delo. Bavi se dugo i humanitarnim radom.

Đani Versaće

Karijeru je otpočeo u krojačkoj radnji svoje majke, u jednoj od siromašnijih regija Italije, a tokom svoje karijere sarađivao je sa princezom Dajanom, Madonom i mnogobrojnim drugim zvezdama. Inspiraciju je pronalazio u grčkim i rimskim skulpturama i slikama, a s obzirom da je bio homoseksualac, erotske elemente unosio je i u muške kreacije. 1994. godine dijagnostikovan mu je rak, što ga nije sprečilo da nastavi da stvara. Omiljeni model mu je bila manekenka Naomi Kembel, koja je često bila prvo lice njegovih revija. Ubijen je ispred svoje vile u Majamiju, 1997. godine.

Valentino Garavani

Rođen, sad već daleke 1932. u posao visoke mode ušao je uz punu podršku porodice. Svetsku popularnost donela mu je Žaklina Kenedi, koja se u njegovoj haljini udala za Aristotela Onazisa. Obožava pse, a u prilog tome govori i činjenica da je liniju odeće nazvao po svom psu Oliveru. Danas je ponosni vlasnik čak šest pasa. Ovaj modni kreator poznat je i po svojoj ljubavi prema glamuroznom i raskošnom životu.

Đorđo Armani

Još jedan modni guru iz Italije, prepoznatljiv po svojoj jedinstvenoj kreativnoj viziji, koji je od svojih jakni i odela blažih ramena i dužih linija, napravio “must have” komade garderobe, za klijentelu sa Beverli Hilsa. Nosi epitet najuspešnijeg italijanskog kreatora, a njegovo bogatstvo procenjeno je na više od 7 milijardi dolara.

Iv Sen Loran

Francuski modni guru, rodio se u Alžiru, 1936. godine. Upamćen je, pre svega, po svojim kreacijama ženskog smokinga, koji su svojevremeno postali prava modna senzacija. Postavio je temelje na kojima su svoju kreativnost kasnije razvijali Mark Džejkobs, Tom Ford i Žan Pol Gotje. Posle neuspele kolekcije u Dioru, poslat je u vojsku, što ima za posledicu doživljavanje nervnog sloma, a zatim i lečenje u psihijatrijskoj ustanovi. Umro je u Parizu, četiri dana nakon prve retrospektive koja se odnosila na njegovu karijeru.

Koko Šanel

Legendarna u svakom pogledu, velika modna kreatorka rođena je u malom francuskom gradiću Somir, kao Gabrijela Boner. Koristeći svoje moći zavođenja, uspevala je da dobije finansijsku pomoć od raznih i brojnih ljubavnika, pa je najpre lansirala parfem Šanel No.5, a zatim je kreirala odela i druge modne detalje. Pored svojih kreacija, čuvenih elegantnih Šanel kostima i haljina, ostala je upamćena i po tome što je jednom prilikom izjavila: “Da biste bili nezamenljivi, uvek morate biti drugačiji.”

Izvor: www.utrendu.rs

Uvodna fotografija: www.nubimagazine.com