Od najranijeg detinjstva, majka ju je vaspitavala tako da se ponašala kao da živi na nekom dvoru, gotovo plemićkim manirima. Još u ranom detinjstvu pokazivala je veliki glumački talenat, tako što je volela da imitira poznate. Pohađala je privatne škole i išla na časove baleta. Međutim, II Svetski rat doneo je glad, bedu i razvod njenih roditelja, koji, kako je sama napominjala, nikada nije do kraja prebolela. Žena koja je svojom lepotom, decentnošću, talentom, stilom, i snagom pokorila XX vek. Odri Hepbern, gracija jednog prošlog doba.

 1

Svega tri nedelje po rođenju obolela je od velikog kašlja, da bi joj u jednom trenutku srce stalo na nekoliko minuta. Imajući u vidu da je njena majka bila članica sekte koja nije odobravala konvencijalnu medicinu, ona ju je sama oživela udarajući je.

puno_ime 

Puno ime Odri Hepbern (Audrey Hepburn), bilo je Eda Ketlin Van Hemstra Hepbern – Ruston. Rodila se u Briselu 04. maja 1929. godine.

ratne_godine_3

Tokom užasnog perioda gladovanja, ratne zime 1944. godine, kada su Nemci od Holanđana zaplenili ogromne količine hrane, mlada Odri se ozbiljno razbolela zbog neuhranjenosti. Dosta vremena je provodila u krevetu čitajući knjige kako ne bi mislila samo na glad, da bi kasnije u ilegali izvodila baletske predstave, putem kojih bi sakupljala novac za tamošnji pokret otpora. Nakon predstava je molila da joj se ne aplaudira, da ih Nemci ne bi čuli i razotkrili.

odbila_ulogu 

Ponuđena joj je uloga u filmu „Dnevnik Ane Frank“, u kome je trebala da tumači samu Anu, 1959. godine, ali se ljubazno zahvalila i odgovorila odbijanjem jer nije bila u stanju da ponovo preživljava strahote rata, pa ni za potrebe velikog platna.

 

dorucak_kod_tifanija

Bila je veliki ljubitelj tadašnje visoke mode, a zbog svoje gracioznosti, prirodne lepote i urođenog osećaja za stil, krasila je naslovnice mnogih prestižnih modnih časopisa od kojih je svakako najpoznatiji „Vog“ (Vogue). Bila je i zaštitno lice brendova, kao što je „Givenchy“, koji je po njenoj meri sašio čuvenu haljinu po kojoj je ostala upamćena u filmu „Doručak kod Tifanija“ (Breakfast at Tiffany’s).

 

magazini

Čuveni magazin „Empire“ uvrstio ju je nalistu 100 najvećih filmskih zvezda svih vremena, a ništa manje prestižan „People“, 1990. godine proglasio ju je jednom od 50 najlepših ljudi na svetu.

 

jezici

Tečno je govorila italijanski, španski, engleski, francuski i holandski jezik.

 

o_sebi

Imala je običaj da kaže za sebe sledeće: „Pošto sam zaljubljive prirode, često mi se desi da odmah nakon što otpočnem romansu, počnem sebe da zamišljam sa tim muškarcem u dubokoj starosti, zbog čega kasnije mnogo patim“.

sabrina 

Maestralno je odigrala poverenu joj ulogu u filmu „Sabrina“ iz 1954. godine. Tumačila je ulogu ćerke vozača bogate porodice. Već tada je uočen njen sofisticirani talenat i sposobnost da se maestralno transformiše.

poslednje

U kasnim 80-im godinama prošlog veka, postala je ambasadorka dobre volje UNICEF-a, koja je putujući po svetu nastojala da digne svest o gladnoj i napuštenoj deci. U svojih preko 50 putovanja obišla je veći deo poznatog sveta. Dobila je nagradu Akademije za svoj humanitarni rad, ali nije stigla da ju preuzme, s obzirom da je 20. januara 1993. godine preminula od posledica raka debelog creva.

Naslovna fotografija: Everything Audrey Hepburn