Najveće špansko ostrvo, oivičeno rajskim plažama i nestvarno prozirnim plitkim i čistim vodama Sredozemnog mora, ime je dobilo upravo po svojoj veličini – “insula maior”, što u prevodu znači “najveće ostrvo”. Kada spoznate prirodne lepote Majorke, rastanak sa ovim parčetom raja će vam zasigurno teško pasti. Jedno od čuda sa kojima Majorka raspolaže, svakako je i sistem pećina, za koje stručnjaci kažu da spadaju u najstarije na svetu. Splet hodnika, pored hipnotišućih stalaktita i stalagmita kriju i kristalna jezera, u kojima je voda toliko čista da, kada zaronite, gubite osećaj da je voda uopšte tu. Zagolicali smo vam maštu? Ne dozvolite da na tome i ostane, pođite sa nama u avanturu po ostrvu koje su još drevni Rimljani rado posećivali i obožavali.

 

Foto: travelveteran.com

Foto: travelveteran.com

Pored brojnih lepota, atrakcija i prirodnog bogatstva, Majorka može da se pohvali i sa čak 300 sunčanih dana godišnje, a ovaj podatak duguje upravo zahvalnoj mediteranskoj klimi i prosečnoj temperaturi, koja iznosi 21 stepen celzijusovih, što je čini poželjnom za posetioce tokom cele godine.

 

Foto: travelveteran.com

Foto: travelveteran.com

Ukupna populacija ovog prijateljskog ostrva iznosi oko 900.000 stanovnika, od kojih više od polovine živi u glavnom gradu, Palmi.

 

Foto: zimbio.com

Foto: zimbio.com

Da kao poznato turističko letovalište koje godišnje poseti preko 10 miliona turista ima šta da ponudi, govori i podatak da se upravo ovde nalazi najveća na svetu mašina za penu, koja pored bezbroj bazena i zabavnih tematskih večeri, od svake žurke napravi pravi spektakl.

 

Foto: latinogiant.com

Foto: latinogiant.com

Ovo je ostrvo na kome španska kraljevska porodica tradicionalno letuje svake godine.

 

Foto: hotelaya.com

Foto: hotelaya.com

Ono čime ovaj deo sveta posebno obiluje su masline i bademi, pa ne iznenađuje podatak koji kaže da je ostrvo obraslo sa preko 4 miliona stabala badema i masline.

 

Foto: mallorca-spotlight.com

Foto: mallorca-spotlight.com

Palma je grad koji je širom sveta poznat i po katedrali La Seu, čija je gradnja trajala čak 400 godina, a završena je 1600. godine. Okružena je moćnim kamenim bedemom, a u okviru same katedrale smešten je i muzej koji najbolje oslikava religijsku tematiku i gotski stil kojim i sama katedrala obiluje.

 

Foto: fontsantahotel.com

Foto: fontsantahotel.com

Sa najpoznatije plaže koja se zove „Es Trenk“, procenjeno je da svake godine nestane oko 25 tona peska! Manji deo odnese more, a ostatak turisti, na peškirima i sa stvarima, ali i kao suvenir.

 

Foto: northsouthguides.com

Foto: northsouthguides.com

Ne možete reći da ste posetili Majorku, ako ne obiđete čuveni zamak Belver, koji nadgleda i čuva grad sa svog brdovitog postolja visokog 112 metara. Nekada rezidencija kralja Haimea II (Jaime II), koji je njegovu izgradnju zatražio oko 1300. godine, danas je jedan od najlepše očuvanih zamaka kružnog oblika, koji zbog svog položaja i arhitekture predstavlja apsolutnu atrakciju i nemerljivo kulturno i istorijsko blago ostrva i sveta.

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Još jedna atrakcija koju ne možete zaobiđi je najviša kula zamka, koja se zove „anđeoska“, a ime je dobila po Arhangelu Gavrilu, za koga je stanovništvo verovalo i dan danas veruje da je njihov zaštitnik.

 

Foto: ceetiz.com

Foto: ceetiz.com

Jedan od najboljih i najvećih akvaparkova, nalazi se uravo ovde, u Palmi. „Aquacity“ je jedinstvena kombinacija akvaparka sa toboganima, bazenima sa talasima, ali i nekim od najvećih akvarijuma sa raznovrsnim vodenim životinjama, od kojih su neke endemske vrste, koje ne možete videti nigde drugde u svetu.

Naslovna fotografija: LyhyXX