Još u doba Antičke Grčke, verovalo se da ovaj dragi kamen poseduje fascinantne moći, koje i dušu i telo čine nepobedivim. U Indiji pak, se oduvek verovalo da donosi stabilnost i mudrost, kao i dug život, ako se nosi u blizini srca. Ubrzava duhovni razvoj i potpomaže umetničku kreativnost, tvrde spiritualisti. U odnosu na drugo drago kamenje koje se javlja u odreenoj boji i njenim nijansama, topaz se javlja u gotovo svim duginim bojama. U produžetku možete saznati brojne zanimljivosti vezane za ovaj kamen koji se rado koristi pri izradi nekih od najraskošnijih komada nakita.

 

Foto: vecchiojoalheiros.com.br

Foto: vecchiojoalheiros.com.br

Topaz je izvedeno ime od grčke reči „topazios“, što je ujedno bilo i ime jednog ostrva u Crvenom moru, koga je bilo jako teško pronaći, a koje je u svojoj utrobi krilo „lepi žuti kamen“. Tokom srednjeg veka, topaz je bilo ime za žute dragulje uopšteno. Na drevnom indijskom jeziku Sanskritu, topaz dolazi od reči „tapas“, što znači vatra.

 

Foto: royalcollections.es

Foto: royalcollections.es

Najveći topaz ikada pronađen u prirodi teži nešto više od 6 kilograma i nazvan je “El Dorado”. Pronađen je 1984. godine i od tada je u vlasništvu engleske kraljevske porodice.

 

Foto: shop.atperrys.com

Foto: shop.atperrys.com

Tokom procesa izrade nakita koji sadrži ovaj dragi kamen, koristi se para koja se taloži u tankom sloju na samom topazu te tako obrazuje sloj titanijum oksida. Ovakav topaz se naziva “mistični topaz”.

  

topaz

Foto: wikimedia commons; User: Michelle Jo

Čisti topaz je proziran, ali ipak ima nečistoća. Najčešće se javlja u boji koja najviše podseća na nijanse belog vina ili suve slame. Takođe, može biti i bele, plave, narandžaste ili bele boje. 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

U stara vremena je bilo rasprostranjeno čvrsto verovanje da je topaz kamen koji je u stanju da rasčini bačene čini i odagna ljutinu i bes.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Najčešća nalazišta ovog dragulja su na ruskom Uralu, u Češkoj, Japanu, Meksiku, Italiji, Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Foto: enciklopedijakristala.blogspot.ro

Foto: enciklopedijakristala.blogspot.ro

Od svih varijacija u kojima ovaj kamen može da se nađe, najvredniji je kada je u crvenim tonovima. On je toliko redak da se procenjuje dag a od ukupnih preostalih zaliha ima svega oko 1%. Poznat je po jarkom crveno – narandžastom odsjaju, a zvanično se zove “carski topaz”. Crvena boja dominira po ivicama kamena, dok je u sredini takođe crven, ali u zavisnosti od toga kako se prelama svetlo, po sredini ima narandžaste i ružičaste tonove. Carski topaz otkriven je najpre u Brazilu i u rudnicima po Uralu. Tokom XVIII i XIX veka korišćene je za izradu carskog nakita u Rusiji.

 

Foto: myjewelrysource.com

Foto: myjewelrysource.com

Kada govorimo o plavom topazu, postoji nekoliko varijacija koje je industrija nakita u stanju da proizvede, a to su: švajcarski plavi topaz, londonski plavi topaz i nebo plavi topaz. Prirodni topaz plave boje je izuzetna retkost pronaći.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Smatra se prilično tvrdim kamenom jer je na skali tvrdoće dragulja dobio ocenu 8, što znači da je otporan na udarce i grebanje.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ružičasti topaz je prvi put otkriven u XIX veku u carskoj Rusiji, te pošto je smatran izuzetnim raritetom, samo su car, njegova porodica i oni kojima bi ga on lično poklonio imali pravo da ga legalno poseduju.

Naslovna fotografija: fanaru.com