Smatra se najvećim vladarem u istoriji Otomanskog carstva. Narod ga je prozvao Sulejman „Zakonodavac“, a dobar deo zapadnog sveta govorio je sa strahopoštovanjem o Sulejmanu „Veličanstvenom“. Zakone koje je on donosio zvali su se „kanuni“. Bio je deseti po redu sultan, a tek četvrti koji je vladao iz Istambula. Otomansko carstvo dotaklo je vrh svoje moći u doba njegovog prestolovanja. Saznajte još zanimljivosti o ovoj zanimljivoj istorijskoj ličnosti.

 

hafsa_majka

Rođen je 7. novembra 1494. godine u Trapezuntu (današnji Trabzon) na obali Crnog mora, kao sin sultana Selima I i njegove žene Hafse. Njegova vladavina otpočinje u 26-oj godini života, 1520. godine i traje sve do njegove smrti 6. septembra 1566. godine. (Foto: HT Hayat)

 

turske_akce

Dokument koji je sačuvan iz davne 1353. godine, svedoči o tome da je sultan Sulejman darovao 150 umetnika sa ukupno 225.450 akči (ondašnji naziv za zlatnike) i 34 haljine. Paralelno sa tim, nekoliko majstora primilo je za obavljena posla oko 3.000 srebrnjaka, što se smatra velikim novcem za ono doba, a ko se uzme u obzir da su ljudi zarađivali prosečno 20 srebrnjaka dnevno. (Foto: Limundo)

 

sulejmanov_pecat-zakonik

„Osmanski zakonik“, koji je reformisao upravo Sulejman, bio je u upotrebi preko 300 godina. Veliku pravnu reformu sproveo je u periodu 1540. i 1541. godine. Prikupio je na gomilu sve zakone koji su donosili njegovi prethodnici, uklonio duplikate, pročistio i pojednostavio, naravno, sve u skladu sa šerijatskim zakonima, za koje se verovalo da potiču od samog Boga. (Foto: Историјска библиотека)

 

26_godina

Kada je stupio na presto sa svojih 26 godina, jedan savremenik je rekao da „Evropa nema šta da brine, jer je krvoločnog lava (sultana Selima) nasledilo pitomo jagnje (Sulejman)“. Pokazalo se kao pogrešna konstatacija, jer je Sulejman ne samo učvrstio carstvo, već ga brojnim vojnim pohodima koje je sam predvodio, proširio Otomansku imperiju na tri kontinenta. (Foto: dovla.net)

 

staro_tursko_pismo

Govorio je četiri jezika: arapski, srpski, persijski i čagatajski, kao najstariji oblik turskog jezika. Takođe, bio je vešt filigran, voleo je i pisao poeziju na turskom i persijskom jeziku, pod pseudonimom „Muhibi“, što u slobodnom prevodu znači, ljubavnik ili blizak prijatelj.

(Foto: TJMac – DeviantArt)

 

sulejmanija

Iza ovog vladara ostale su brojne sagrađene škole, bolnice, džamije i javna kupatila. Međutim, svakako najvelelepniji kompleks koji je naredio da se sagradi jeste verski kompleks, sa džamijom pod nazivom -Sulejmanija-. Četiri minareta označavala su mesto četvrtog sultana u Istambulu, a deset balkona, to što je bio deseti sultan po redu. Kupola je visoka 47 metara, a prečnik joj je 27 metara. Ova džamija je i grobno mesto samog Sulejmana i njegove zakonite supruge Hurem sultanije, kao i samog arhitekte, Sinan paše.

(Foto: www.htrturkeytours.ru)

 

sinan_pasa_arhitekta

Glavni arhitekta koji je Sinan paša, za koga su u šali govorili, dok se zidala džamija, da je toliko „bdeo“ nad njom i vodio računa o kvalitetnoj gradnji, da, kada bi kojim slučajem došlo do zemljotresa, džamija ne bi bila porušena, niti bi zidovi popucali, već bi u jednom komadu pala u more. (Foto: Info-KS.net)

 

princ_mustafa

Od ukupno osam sinova koje je imao i dve kćeri, iako se toga plašio celog života, dvojici svojih sinova, Mustafi, miljeniku turskog naroda i Bajazitu, oduzeo je živote. Zanimljivo je da je i jednom i drugom sinu oduzeo život, a da su lažno optuženi da kuju zaveru protiv njega. Smrt Mustafe je jako teško pala njegovom bratu po ocu, princu Džihangiru, za koga se tvrdi da je ubrzo potom umro od tuge za bratom. (Foto: www.haberturk.com)

 

barbarosa

Kapetan osmanske flote, Hajrudin paša (ili Hajrudin reis), nadaleko čuveni Barbarosa, bio je čuveni turski pirat i pomorski genije koji je, čini se sa lakoćom kontrolisao vode Mediterana. Bio je toliko strašan da su majke plašile svoju nemirnu decu, da ako ne budu bili dobri Barbarosa će da dođe po njih i da ih odvede u ropstvo.

(Foto: Alchetron)

 

sulejman_i_hurem

Nemoguće je govoriti o Sulejmanu a ne spomenuti njegovu ogromnu ljubav prema ukrajinki Aleksandri la Rosa, kojoj je on nadenuo ime Hurem (u slobodnom prevodu znači vesela, razdragana). Kći pravoslavnog sveštenika, koju su Tatari prodali kao roblje, sa 14 godina je stigla na Sulejmanov dvor i postigla da postane zakonita supruga sultana i slobodna žena. Neki su je smatrali vešticom, a neki vrlo promoćurnom i opasnom ženom. Sulejmanu je rodila ukupno sedmoro dece. (Foto: www.hurriyetdailynews.com)

Naslovna fotografija: Zornica nova