Tvrdi materijal koji se bruši do svoje transparentnosti. Najpoznatiji grad na svetu u kome se proizvode predmeti od stakla je Venecija (Venezia) u Italiji, gde se nalazi oko 200 radnji i 300 radionica, koje proizvode i prodaju unikatne predmete od stakla. Vešti umetnici koji se bave ovim poslom dugo, tvrde da je potrebno dosta vremena da se postigne određeni stepen veštine i umeća. Mi im verujemo.

 

stvaranje_stakla

Foto: barnorama.com

Postoje dva procesa stvaranja stakla. Prvi je kombinacija vulkanskih aktivnosti, a druga je udar groma u silicijumski pesak. Kasnije se obrađuje zagrevanjem i topljenjem u staklarskim pećima, a aztim oblikovanjem posebnim instrumentima.

 

murano_staklo

Foto: north-italy.co.il

Staklo je materijal koji je vredan pažnje, što zbog podesnog načina obrade, što zbog širokog spektra proizvoda koji se od njega mogu dobiti. Jedan od proizvoda je i čuveno venecijansko „Murano“ staklo, koje se pravi na istoimenom ostrvu u venecijanskom zalivu. Figure i komadi nameštaja od ove vrste stakla su uvek na ceni i traženi. 

pukotina

Foto: HBC333.com

 

Kada staklo pukne, pukotina se širi brzinom od 4.000 kilometara na čas.

 

staklo-u-prirodi

Foto: Wallhaven

Kada se odstrani u prirodu kao smeće, potrebno je oko milion godina da bi se prirodnim putem u potpunosti razgradilo.

 

prazne_flase

Foto: WallpaperUP

U svetu se, na dnevnom nivou proizvede oko 500 miliona flaša od stakla. Godišnje, takođe na svetskom nivou bacimo oko 100 milijardi staklenih flaša, koje se ne recikliraju u potpunosti, tek manjim delom, a korisno je znati da su potrebne 3 flaše da bi se dobio kilogram stakla spremnog za reciklažu.

reciklirano-staklo

Foto: Pinterest

 

Zabluda je da reciklirano staklo bledi ili gubi na čistoti, pa se ono može koristiti iznova i iznova, koliko god puta želimo.

 

staklo_tecno

Foto: incrediblescience.com

Staklo je još poznato i kao „četvrto agregatno stanje“, jer se smatra da je uvek u tečnom stanju (zapravo nije), a ne može se dovesti u čvrsto ili gasovito stanje.

 

staklo_vs_plastika

Foto: Mindful American

70% konzumenata (podatak se računa nasvetskom nivou) smatra da je proizvod neuporedivo kvalitetniji ako je spakovan u staklenu ambalažu nego u plastičnu ili papirnatu i kada naiđu na isti proizvod, biraju onaj u staklenoj ambalaži.

 

braon_staklo

Foto: Laurel Leaf Farm

Staklo braon boje se najčešće koristi pri pakovanju pića, pivo pogotovo, jer tamna boja koja sadrži čestice ćilibara u sebi odbija ultravioletno zračenje i čuva proizvod da se ne pokvari.

 

kiselina

Foto: YouTube

Zbog svoje visoke reaktivnosti sa staklom, fluorovodonična kiselina je jedini rastvor koji ima sposobnost da dzintegriše staklo i ova mogućnost poznata je od XVII veka.

Naslovna fotografija: YouTube