Zvanično, najstariji organizmi na planeti. Otporne, uporne, neuništive. Dovoljna je samo jedna, pa da od nje nastane čitavo carstvo. Mere se u milionima milijarda. Nose sa sobom brojne opasnosti, bolesti i zaraze, ali  ipak, bez njih određene funkcije u ljudskom organizmu ne bi nikako mogle da se odvijaju. Možda i najfascinantnija činjenica od svih jeste ta, da tako mali organizam kao što je bakterija, može da napravi u rkordnom roku nepopravljivu i nenadoknadivu štetu. Evo šta o njima sigurno niste znali, a svakako je i više nego korisno znati.

 

Foto: suwalls.com

Foto: suwalls.com

Kada bi se sve bakterije koje čovek nosi u svom organizmu sakupile na jedno mesto, njihova težina bi ukupno iznosila nešto manje od 2 kilograma.

 

Foto: embracedentalhygiene.com

Foto: embracedentalhygiene.com

Samo u usnoj duplji čoveka, pogotovo na jeziku, smešteno je više bakterija nego što je ukupno stanovnika na planeti Zemlji (poslednje procene su da na Zemlji u ovom trenutku živi oko 7,5 milijardi ljudi).

 

Foto: fashionlady.in

Foto: fashionlady.in

Pupak na prvi pogled deluje čisto, zar ne? E pa, naučnici su otkrili da unutar njega stanuje u proseku 1.458 različitih vrsta bakterija.

 

Foto: speedstick.com

Foto: speedstick.com

Ljudski znoj, sam po sebi nema miris. Ono što stvara neprijatan miris jesu bakterije koje postoje ispod miške, a koje u reakciji sa znojem ispuštaju karakteristični miris.

 

Foto: grist.org

Foto: grist.org

Flaširana voda ipak ima rok trajanja. Stručnjaci ne preporučuju upotrebu vode koja je bila u flaši duže od 6 meseci, jer je to period kada hlor nestaje, a bakterije kreću da se razvijaju.

 

Foto: medicalbag.com

Foto: medicalbag.com

Čuveni „francuski“ poljubac je momenat u kome dvoje ljudi potpuno nesvesno razmene između 10 miliona i 1 milijarde bakterija.

 

Foto: sciencemag.org

Foto: sciencemag.org

Zvanično najsnažniji organizam na planeti je ozloglašena bakterija – gonoreja. Ona je u stanju da za sobom povuče opterećenje koje je čak 100.000 puta veće od nje.

 

Foto: indianexpress.com

Foto: indianexpress.com

Pre par godina na Novom Zelandu pronađena je nova vrsta bakterije. Ono što je prepalo naučnike a svet ostavilo u neverici jeste da je nakon opsežnih testova utvrđeno da je ta bakterija otporna na sve moguće poznate lekove koji postoje.

 

Foto: rd.com

Foto: rd.com

Od momenta kada ga izvadite iz folije, kuhinjski sunđer na svakih 20-ak minuta, postane bogatiji za jednu novu bakteriju.

 

Foto: mejorconsalud.com

Foto: mejorconsalud.com

Ako ste se ikada zapitali zašto telo trpi gasove kada konzumiramo pasulj, evo dugo očekivanog odgovora. Ova namirnica u sebi sadrži vrstu šećera koja se stručno naziva „oligosaharid“ a koji je vrlo težak bakterijama za razgradnju, pa tokom varenja one otpuštaju gasove dok ga prerađuju.

Naslovna fotografija: The Atlantic