Ovaj, pa slobodno možemo reći za dugu da je, svetlosni spektakl na nebu, nastaje kada se sunčevi zraci prelamaju kroz kapljice vode, koje ostaju u atmosferi nakon kiše. Ne može se definisati na kojoj je udaljenosti i ne može se reći da je optička varka, jer je proces stvaranja duge stvaran i objašnjiv. Ima oblik širokog luka koji je udaljen na horizontu. Upravo zahvaljujući svojoj posebnoj lepoti, kao i poteškoćama koje su imali učeni ljudi u starim vremenima da objasne ovu pojavu, fenomen duge, provlači se kroz sve mitologije, uključujući, grčku, rimsku, kinesku i nordijsku.  

 

42_stepena

Foto: adamschallau.photoshelter.com

Najveći spektar boja, duga daje pod uglom od 42 stepena. Tada se najjasnije i najlepše vidi. Dugu možemo spaziti i kroz kapljice vodopada ili većih fontana.

 

monohromatska_duga

Foto: sciencestuffings.wordpress.com

Postoji i takozvana „monohromatska“ duga. Ona se javlja kada se pljusak dogodi pred zoru ili sumrak, kada je talasna dužina kraća, pa deo prelomljene svetlosti ne prolazi kroz kapljice, te zato vidimo samo jednu boju duge. 

 

nocna_duga

Foto: A Tale of Two Mothers – WordPress.com

Možda i najmanje poznata činjenica vezana za ovu pojavu je da, ovaj snop svetlosti možemo videti i noću, a to nam omogućava sunčeva svetlost, koja se odbija o Mesec. Međutim zbog male količine svetla, noćne duge je teško uočiti.

 

morska_duga

Foto: Favim.com

Verovali ili ne, nije ista duga koja se prelama kroz kap slatke i kroz kap slane vode, a uzročnik ove razlike je indeks prelamanja kapljice. Da li je lepša morska, ili „slatkovodna“ duga, to ostavljamo vama da odlučite.

 

vatrena_duga

Foto: strangesounds.org

Retka, ali prelepa pojava, takozvana „vatrena“ duga, pojavljuje se kada sunčevi zraci prodru kroz ciruse, koji u sebi nose određenu količinu ledenih kristala, pod uglom koji nije manji od 58 stepeni iznad horizonta.

 

aristotel

Prva istorijska ličnost koja se bavila postojanjem duge i objašnjenjem ove pojave, bio je grčki filozof Aristotel. Inače, do XVI veka, niko nije imao predstavu kako da objasni pojavu ovih boja na nebu.

ljubicasta_duga

Foto: Free Creatives

Homer, starogrčki pesnik, verovao je da prava duga ima jednu boju i to ljubičastu. Filozof Ksenofan je otišao nešto dalje u shvatanju, pa je smatrao da duga ima tri boje: ljubičasta, crvena i žutozelena.

njutn_objasnio_dugu

Foto: howitworksdaily.com

 

Prvi, koji je sa naučne tačke gledišta objasnio pojam duge i kako ona nastaje bio je Isak Njutn, 1666. godine, sugerišući, da se duga sastoji od 7 osnovnih boja. Pokazao je da se bela svetlost sastoji od svih duginih boja, koje staklena prizma razdvaja u punom spektru boja.

 

engleska

Foto: commons.wikimedia.org; User: Mark Robinson

Duge inače nisu pojave koje dugo traju, ali sve ima svoj izuzetak, pa tako i ovaj fenomen. Najduža, odnosno, duga koja je najduže trajala u kontinuitetu, nalazila se na nebu iznad Šefilda (Sheffield), u Velikoj Britaniji (Great Britain). Trajala je od 9 časova izjutra, do 15 časova popodne, a zabeležena je 14. marta 1994. godine.

 

pun_krug

Foto: earthsky.org

Svaka duga, ustvari, formira pun i zatvoren krug boja, ali mi sa zemlje, zbog ugla iz koga posmatramo, možemo da primetimo samo dobro poznati luk.

Naslovna fotografija: Rebloggy