Kako je sama navela u jednom intervjuu, gluma je prilika da čovek po raznim segmentima upozna samog sebe i dodaje da se ni jednog trenutka nije pokajala što je kao životni poziv izabrala baš ovaj vid umetnosti. Rođena Beograđanka iz Zemuna, kroz svoju dugačku i plodonosnu karijeru, koju je odlučila da privremeno prekine i sa suprugom se preseli u glavni grad Finske, Helsinki, dobijala je uloge koje su obeležile jedno vreme i dale joj pečat neprolaznog šarma, energije i harizmatičnog talenta. Emilija, Antonija, Valerija, svakoj je udahnula život i svaku je učinila kultnom. Svetlana Ceca Bojković, nacionalni ponos, jedna od kraljica sa pijedestala od dasaka koje život znače.

 

Foto: yugopapir.com

Foto: yugopapir.com

Rođena je 14. decembra 1947. godine u beogradskom naselju Zemun, a detinjstvo je provela na Vračaru.

 

Foto: lolamagazin.com

Foto: lolamagazin.com

Veliku ljubav prema glumi otkrila je u najranijem periodu života, pa je nakon časova u osnovnoj školi vreme provodila sve više na dramskoj sekciji.

 

Foto: sr.bolji-zivot.wikia.com

Foto: sr.bolji-zivot.wikia.com

Otac Cvetko i majka Vera, plašeći se da ne upadne u loše društvo, podgrevali su i njenu ljubav prema muzici, a najviše klaviru, pa je tokom gimnazijskih dana, osim što je bila vukovac, bila i polaznik muzičke škole. 

 

Foto: yugopapir.com

Foto: yugopapir.com

Kao student glume, bila je u klasi sa legendarnim Petrom Božovićem, i Brankom „Kockicom“, a ogromnu podršku imala je i od svog prvog muža a tadašnjeg dečka Miloša Žutića, koji je već plovio glumačkim vodama. Njeni roditelji se nisu slagali u početku sa njenim izborom, ali su je kasnije podržali.

 

Foto: gloria.rs

Foto: gloria.rs

Harizmatična i pravdoljubiva kakva je uvek bila, dolazila je u sukob sa svojim poslodavcima, između ostalog sa potonjim ministrom kulture i upravom „Radio Televizije Srbije“, zbog neisplaćenih honorara. Kada joj je zaprećeno da bi mogla da ostane bez posla, javno je rekla da se toga ne boji i da će ako treba da se zaposli u trafici, te da će to biti najposećenija trafika u gradu.

 

Foto: yugopapir.com

Foto: yugopapir.com

Iz braka sa prvim suprugom Milošem Žutićem ima ćerku Katarinu, koja je nasledila glumački talenat od oba roditelja. Katarina je rođena 1972. godine i do sada je osvojila brojna priznanja.

 

Foto: yugopapir.com

Foto: yugopapir.com

Svetlana se uvek plašila da ne bude stroga prema ćerki kao što su njeni roditelji bili prema njoj, pa je Katarina imala prilično buntovno detinjstvo, iz koga je prerasla u izuzetno talentovanu ličnost.

 

Foto: glossy.espreso.rs

Foto: glossy.espreso.rs

Prvi brak okončala je nakon 18 godina ali je sa bivšim suprugom ostala u dobrim odnosima sve do njegove smrti, 1993. godine. Njen drugi brak, sa pozorišnim rediteljem Ljubomirom Draškićem Mucijem, okončan je njegovom iznenadnom smrću 2004. godine, što joj je izuzetno teško palo.

 

Foto: jelenakalicanin.com

Foto: jelenakalicanin.com

Sedam godina kasnije, 2011. godine, udala se za uglednog diplomatu Slavka Kruljevića i po svojim sopstvenim rečima, tek tada pronašla ono za čime je tragala čitavog života.

 

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

Desetine televizijskih i pozorišnih uloga, koje je do sada ostavila za sobom, donele su joj brojne nagrade i priznanja, a neverovatna harizma, talenat i pre svega ljubav prema glumi učinili su da utka svoje ime među dive srpskog glumišta koje traju večno, gde joj je, uostalom i mesto.

Naslovna fotografija: winestyle.rs