Veliku većinu ljudi koji žive danas, u XXI veku, zanima da pogleda film ili da pročita neku knjigu na temu natprirodnih moći i izmišljenih bića, u koje sadaju vukodlaci, vampiri, veštice i druga stvorenja sa primamljivim, ali izmišljenim moćima. Međutim, u dalekom XVII veku, to baš nije bio slučaj. U jednom malom gradu, bilo je dovoljno samo uperiti prstom u neku ženu, pa da bude osuđena kao veštica i surovo spaljena na lomači. Da, u pitanju je Sejlem, grad koji je ostao upamćen po nezamislivom odnosu prema članovima svoje zajednice, za koje se verovalo da se bave veštičarenjem, pogotovo prema ženama.

 

devojcice

Foto: people.ucls.uchicago.edu

Sejlemski sud, pred koji su izvedene žene koje su optužene kao veštice, zasedao je u proleće 1692. godine, posle tvrdnje Beti Paris (Betty Parris), koja je imala 9 godina i njene rođake Ebigejl Vilijams (Abigail Williams), koja je bila nešto mlađa i imala 8 godina, da ih je zaposeo sam đavo, a da su za to direktno odgovorne žene koje veštičare.

 

histerija_i_pomama

Histerija i pomama ovog malog i do tada mirnog grada u saveznoj državi Masačusets (Massachusetts), odnela je živote 14 žena, 5 muškaraca i čak 2 psa, za koje se verovalo da su korišćeni pri mađijanju.

 

pretvori_se_u_macku

Ova pojava poprimila je takve razmere, da je lokalno stanovništvo bilo ubeđeno da veštice lete na metlama, a da po potrebi mogu da se pretvore u vukove, mačke, čak i žute male ptičice.

 

en_glover

Nekoliko godina pre nego što je masovna histerija zahvatila ovaj region, u državi Boston (Boston), takođe pod optužbom da je veštica, obešena je En Glouver (Ann Glover).

 

3_vestice

Pokušavajući da obuzdaju raspomamljenu svetinu, gradski čelnici pozivaju crkvu da uradi nešto i da pomogne. Paralelno sa tim, pomenute devojčice koje su imale napade grčenja, bacanja stvari i nerazumnog vikanja, optužuju 3 žene da su veštice: Saru Gud (Sarah Good), koja je bila beskućnica za koju se verovalo da je luda, Titubu (Tituba), koja je bila rob i Saru Ozborn (Sarah Ousborne), ženu od ugleda.

 

marta_korej

Posle detaljnog ispitivanja, Tituba, koja jedina nije nikada kažnjena, otkrila je da komunicira direktno sa đavolom, a da su joj i jedna i druga Sara pomoćnice. Kanije se ovim trima vešticama pridružila i Marta Korej (Martha Corey), pobožna i dobroćudna žena, ali povučena od zajednice. Njen suprug, koji je pokušao da je odbrani, osuđen je na smrtnu kaznu i to gnječenjem kamenjem.

 

vesanja_dok_devojcice_nisu_priznale

Prva vešanja, počela su u junu, da bi do oktobra, to bila svakodnevna pojava. Tek kada je sudsko veće odlučilo da odbaci kao dokaz lažnu zaposednutost devojčica, ova ludorija je prestala.

 

korvin

Postoji i jedna užasna priča, kao dodatak na temu ovih događaja koji se opisuju i kao fenomen. Šerif ovog malog mesta, Džordž Korvin (George Corwin), poznat i kao „Davitelj“, vodio je one za koje je verovao da su skrivili nešto u svoju kuću, stavljao im omču oko vrata i stežući je, iznuđivao priznanja po svaku cenu. Ovu priču prati i legenda da njegov duh i dalje zaposeda porodicu koja živi u kući, koja je bila nekada šerifova. 

 

pecurka

Foto: mycotopia.com

Tragajući za utemeljenim, realnim odgovorom, koji podržava nauka, šta je to što je navelo stanovnike ovog mesta da se ponašaju kao da su zaista omađijani, magazin „Science“ iz 1976. godine, ponudio je jedno rešenje. Naime, u naučnom tekstu se pominje ergotna gljiva, koje ima u pirinču, žitaricama i pšenici, a koja, nakon konzumacije može da izazove halucinacije, povraćanje i grčenje po nekih delova tela.

 

sejlem_danas

Foto: salemmainstreets.org

Današnji Sejlem (Salem) broji oko 40-ak hiljada žitelja, koji se vrlo rado identifikuju sa -veštičijom- istorijom, pa se logoi i razne reklame koje u sebi imaju nacrtane veštice, mogu svuda pronaći po gradu. Maskota sejlemske srednje škole, takođe je, da, veštica.

Pročitajte naš tekst o najpoznatijim “vešticama” u istoriji: 10 najpoznatijih veštica

Naslovna fotografija: www.americantelefilmstory.org