Lepotani, čija boja prkosi i najživopisnijim zalascima sunca. Naučnici i dalje nagađaju zašto ove veličanstvene ptice karakteristično zakrivljenog kljuna imaju običaj da stoje na jednoj nozi. Gnezde se u velikim kolonijama koje često broje i po više od milion jedinki, što će reći da su veoma druželjubiva bića. Obale toplih mora naseljavaju flamingosi boje od nežno roze do grimizno crvenih nijansi. Evo šta smo još naučili o ovim unikatnim pticama.

 

mladunce

Foto: Buzzle

Pošto kolonija funkcioniše kao jedan veliki organizam, svi novopridošli ptići odgajaju se u isto vreme. Interesantno je istaći da oba roditelja na smenu leže na jajetu, kome u proseku treba mesec dana, ili nešto manje da se izlegne. Iz opne izlazi ptiče koje tek vremenom postaje upečatljive roze boje. Majka i otac ga ne hrane crvićima, već supstancom koja je poznata kao „mleko iz guše“. To je tamnocrvena tečnost bogata proteinima i mastima.

 

okrene_glavu_kada_jede

Foto: ohmygodfacts.com

Tokom jela, ove ptice izvrću glavu naopačke kako bi izašao višak vode koju pokupe uz hranu. Inače, ove ptice dišu „na usta“, jer nos nemaju.

 

boja

Foto: corruptsoles.wordpress.com

Famozna ružičasta boja perja, potiče od hrane koju konzumiraju tokom života, a koja se sastoji od algi, rakova i sitnih riba, bogatih beta-karotenom i posebnim bakterijama. 

 

 

vatreni

Foto: Pinterest

Ime flamingo potiče od španske reči -flamengo-, ali i od provansalske reči –flamanc -, što sve u prevodu znači vatreni, plameni.

 

puno_poraste

Foto: aboutpetlife.com

Odrasle jedinke mogu da porastu i do 1,4 metara u visinu, a uglavnom teže do 4 kilograma. Raspon krila može da dostigne i 1,5 metara.

 

na_jednoj_nozi

Foto: Free Press Journal

Između ostalih nagađanja, izdvajaju se tvrdnje, da flamingo stoji na jednoj nozi kada hoće da se odmori, ili ono koje kaže da na taj način štedi i čuva temperaturu dok stoji u hladnoj vodi. Druga tvrdnja ima manu, jer je poznato da oni stoje na jednoj nozi i u toploj plitkoj vodi.

 

monogamni

Foto: Flickr

Mužjaci i ženke izvode veličanstveni ples kako bi se međusobno privukli u periodu parenja. Flamingosi su inače monogamni i kada izaberu partnera, to je za ceo život. Imaju dugačak životni vek, koji u idealnim uslovima može da bude dugačak i 70 godina.

boja_znaci_status

Foto: Flickr

Zanimljivo je da ptice koje imaju izrazito ružičasto perje imaju i viši status u koloniji. To nije samo od sebe. Boja označava da je jedinka dovoljno jaka da opstane i da pronađe bogate resurse hrane.

 

crna_krila

Foto: Voyage of the SV Kamaya – blogger

Donji sloj perja na krilima je izrazito crne boje, što može da se primeti samo kad su im krila raširena.

 

moraju_da_cuvaju_gnezda

Foto: Beasts in a Populous City – blogger

Po malo su i prepredeni, pa nije retkost da jedan par napravi gnezdo, a da se drugi u njega useli, pa tako mužjak i ženka naizmenično paze svoj dom od drugih flamingosa kao od predatora.

Naslovna fotografija: Wikipedia