Na prvi pogled istina, pesak, golo kamenje, nesnosna vrelina ili hladnoća, temperaturne oscilacije na koje malo koji živi organizam može da se privikne. Ipak, iako su to mesta na kojima sigurno ne biste poželeli da se nađete, pustinje su svojevrsni biomi, u kojima ne vlada samo suvo mrtvilo. Zbog pretežno suvog i vrelog vazduha, a ruku na srce, bez uticaja ljudske delatnosti, pustinje su savršena mesta za čuvanje i sakrivanje arheološki značajnih predmeta i naselja. Saznajte koje to zanimljivosti čuvaju ova jedinstvena mesta na našoj planeti.

atakama

Foto: atacamaphoto.com

Atakama, Čile.

Osim što se smatra jednim od najsurovijih mesta na celom svetu, Atakama je poznata i po misterioznom kamenju koje se kreće, na izgled, samo od sebe, a za čije aktivnosti naučnici ne umeju da objasne ni razlog a ni poreklo. Takođe, ušla je i u Ginisovu knjigu rekorda kao najsuvlje mesto na svetu.

 

takla_makan

Foto: Pinterest

Takla Makan, Centralna Azija.

Pustinja, čije ime u prevodu znači “uđeš, a ne izađeš”. Najveću kinesku pustinju, 2008. godine zadesilo je nešto što se nikada pre na ovom tlu nije dogodilo, a to je 11 dana uzastopnog snega.

 

australijska_pustinja

Foto: tes.com

Australijska pustinja.

Zauzima gotovo 1/5 od ukupne površine kontinenta, a sastavljena je od nekoliko manjih pustinja, od kojih jedna, Simpsonova pustinja, ima pesak crvene boje i dine visoke i po nekoliko metara, od kojih je najveća „Big Red“, koja dostiže 40-ak metara.

 

crna_pustinja-egipat

Foto: looklex.com

Crna pustinja, Egipat.

Zahvata region planina vulkanskog porekla, pa otuda i karakteristična nijansa tamnog peska. Ovaj deo Egipta u potpunosti je nenaseljen.

 

antarktik

Foto: citydesert.wordpress.com

Antarktik.

Sa dostignutih -89,4 stepena Celzijusovih, koji su izmereni 1938. godine, ovo je zvanično najveće pustinjsko područje na svetu. Istina umesto peska pokrivena je ledom, koji čini 98% tla, ali je istovremeno i najsuvlja pustinja sa svega 2 santimetara padavina godišnje.

 

gobi

Foto: worldatlas.com

Gobi (Šamo), Azija.

Zvanično je najveća azijska pustinja, koja se prostire na više od milion kvadratnih kilometara. Poslednjih godina, ova pustinja koja obuhvata prostor Kine i Mongolije, postala je poznata i po čudnim oblicima koji su putem satelita otkriveni u njoj. Većim delom je kamenita, a samo jednim svojim delom peščana.

 

namin

Foto: namibia-tours-safaris.com

Namib, Afrika.

Leži na jugozapadu Afrike, a njeno ime u prevodu sa Nama jezika znači “ogromno”. Upravo po njoj je Namibija i dobila ime. Dužinom od 1600 kilometara pruža se tik uz obalu Atlantskog okeana i stvara nestvaran krajolik. Smatra se najstarijom pustinjom sveta, koja u ovom obliku postoji bar 80 miliona godina.

 

patagonija

Foto: worldatlas.com

Patagonija, Južna Amerika.

Najjužniji deo Južne Amerike, predeo zastrašujućih glečera, monumentalnih planinskih masiva i uopšte netaknute prirode. Uski tesnaci i strmi fjordovi, jednom rečju pusti raj. Neka slika govori umesto reči.

 

salar

Foto: 2wpd.com

„Salar de Ujini“, Bolivija (najveća slana pustinja na svetu).

Za ovu pustinju slobodno možemo reći da je jedan od najlepših spektakla majke prirode. Kada se nađete pred prizorom gde se nebo oslikava u zemlji, jednostavno, zanemite. Pustinja, ima i nekoliko jezera zanimljivih boja i formacija, koje su formirale ogromne količine soli, za koju se procenjuje da ovaj region poseduje, a iznosi oko 10 milijardi tona.

lenkois_brazil

Foto: Banjaluka.com

 „Lenkois Maranhenses“, Brazil.

Pored bogatih kišnih šuma, Brazil takođe na svojoj teritoriji ima i jednu neobičnu a prelepu pustinju, koja je u sklopu nacionalnog parka Lenkois. Ovaj prostor prepoznatljiv je po zaslepljujuće belom pesku, kao i po mnoštvu malih, a dubokih jezerca – laguna, formiranih od kiše koja se sliva niz dine.

Naslovna fotografija: GZHaixieR.com