Lego kocke. Sa ove tačke gledišta, detinjstvo ne bi bilo isto bez njih. Tokom novogodišnjih praznika, širom sveta proda se 28 kompleta ovih igračaka svake sekunde! Dok smo se mi oduševljeno igrali sa njima, naše mame i nisu baš bile oduševljene kada bosom nogom nagaze na rasute Lego kockice. Razlog tog nesnosnog bola, jeste taj što prosečna kockica dimenzije 2×2 može da podnese opterećenje od čak 430 kilograma a da se ne deformiše. Sve što vas je uvek zanimalo o ovim fantastičnim igračkama možete pronaći u produžetku.

 

ole_kirk

Foto: aredelights.com

Kreator ove igračke je Danac po imenu Ole Kirk Kristiansen. Ime –Lego- dobio je kombinacijom danskih reči –Leg- i –Godt-, što u prevodu znači –lepo se igrati-. Takođe, reč Lego, u prevodu sa latinskog jezika znači, skupljati, spajati.

 

svaki_stanovnik_86_kockica

Foto: pinterest.com

Toliko je proizvedeno ovih kockica, da kada bi se rasporedile na sve stanovnike sveta, svako bi dobio po 86 kockica. Na milion komada koji se proizvedu, samo 18 se odstrani kao neupotrebljivo.

 

populacija

Foto: X-Men: Colossus – The Collection – WordPress.com

Ako bi kojim slučajem, popularne Lego „čikice“ bili stvarni ljudi i pripadali bi ubedljivo najbrojnijoj populaciji na svetu.

 

suplje_glave

Foto: CuteWallpaper.org

Prilikom izrade mislilo se i na bezbednost deteta. Detaljnijim posmatranjem može se uočiti da su glave minijaturnih lutkica šuplje i da imaju veliki otvor, koji je ostavljen upravo ako se dogodi da dete proguta igračku.

 

kuca_od_lego

Foto: taringa.net

Englez po imenu Džejms Mej (James May) iz mesta Suri (Surrey), 2009. godine je, koristeći 3,3 miliona Lego kocki sastavio pravu kuću, koja je sadržala toalet i imala deo za spavanje sa krevetom, sve napravljeno od kocki. Legolend se ponudio da preseli kuću kao atrakciju u njihov tematski zabavni park, međutim proračunali su da bi transport koštao previše. Uprava je zamerila Meju što ih nije kontaktirao prilikom izrade. 

 

umetnost

Foto: taringa.net

Postoji grupa umetnika koja pravi skulpture, neverovatno realistične, upravo od Lego kockica. Da bi se shvatilo koliko su realne potrebno je videti ih uživo.

 

lego_tadz_mahal

Foto: abc.net.au

Najveći Lego set koji je ikada napravljen, zapravo je minijaturna replika čuvenog indijskog Tadž-Mahala. Set je veran prikaz ove impozantne građevine i sastavljen je od čak 5.900 komada.

 

milioni_kombinacija

Foto: Warped Factor

Od samo šest Lego kockica moguće je napraviti neverovatnih 915 miliona kombinacija. Zvuči neverovatno? Evo, probajte da pronađete 24 načina da sklopite samo dve kockice.

 

lego_gume

Foto: Renovation of a Derelict House in Brittany, France

Za potrebe setova kockica, na godišnjem nivou potroši se više gume, nego što veliki proizvođači kao što su „Goodyear“ i  „Michelin“ proizvedu zajedno.

 

nema_rata_u_lego

Foto: 7 Theme

Ni jedan set ovih primamljivih šarenih kockica nije napravljen na temu rata, iz razloga što njihov tvorac nije hteo da deci približava nešto tako teško kroz igračke.

Naslovna fotografija: imgur.com