Kada su jednog ranog prohladnog martovskog jutra 1974. godine radnici u blizini kineskog grada Sijan poboli svoje lopate u vlažnu zemlju, kako bi iskopali bunar, nisu ni sanjali da će iskopati ono što će svet iz milošte nazivati „Osmo svetsko čudo“. Čudo je sastavljeno iz 8.000 manjih čuda i predstavlja jedno od najvećih arheoloških otkrića, od kako je sveta i veka. Figure o kojima ćemo vam pričati su sazdane od terakote, pečene gline koja prevashodno služi za dekoraciju građevina i izrazito je narandžaste boje.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Trinaestogodišnji dečačić po imenu Jin Zeng popeo se na kineski presto 246. godine p.n.e. Bilo mu je potrebno 25 godina da ujedini zaraćeno kraljevstvo i osnaži ga. Preuzeo je ime Kin Ši Huang Di po kome ga je svet i upamtio kao prvog kineskog cara i ujedinitelja. Tokom svog života je tragao za načinom da postane besmrtan, a čini se da mu je nekako to i pošlo za rukom.

 

Foto: lifo.gr

Foto: lifo.gr

Prema drevnim zapisima istoričara po imenu Sijam Kijan, koji je živeo u doba vladajuće dinastije Han, izgradnja velelepnog mauzoleja počela je ubrzo pošto je mladi Jin Zeng stupio na tron. Procena je da je više od 700.000 radnika učestvovalo u megalomanskom građevinskom poduhvatu, koji je, kako se tvrdi, građen čitavih 40 godina.

 

Foto: tripadvisor.com

Foto: tripadvisor.com

Takođe, postoji mračna tvrdnja po kojoj je svako ko je imao ikakve veze sa izgradnjom ovog kompleksa ili ubijen ili živ zatvoren u carevu grobnicu, kako ne bi odao tajnu izgradnje.

 

Foto: thousandwonders.net

Foto: thousandwonders.net

Dok je veličina prostora odabranog za mauzolej sama po sebi impresivna, ono što još više zadivljuje arheologe i stručnu javnost jesu sami detalji i individualne karakteristike svakog ratnika pojedinačno. Analizom je utvrđeno da je korišćeno čak 8 različitih kalupa prilikom izrade vojnika, a svakom ponaosob je data jedinstvena i samo njemu svojstvena facijalna eksperisija.

 

Foto: strangebtrue.blogspot.rs

Foto: strangebtrue.blogspot.rs

Uz ratnike, pronađeno je 40.000  komada oružja, izrađenog od čiste bronze. Dakle, govorimo o kopljima, sekirama i samostrelima koje je tadašnja vojska koristila, a koji su verno iskovani.

 

Foto: heathorn.wordpress.com

Foto: heathorn.wordpress.com

Deo grobnice u kome se nalaze ratnici sačinjen je od 4 kolosalne jame, od kojih je svaka duboka u proseku 6,5 m.

 

Foto: openendedsocialstudies.org

Foto: openendedsocialstudies.org

Armija “ratnika senki”, kako ih još nazivaju, samo je mali deo carevog mauzoleja, koja pokriva neverovatnih 56 km2, od kojih je velika većina još uvek neistražena. Iskopavanje i istraživanje još uvek traje, a arheolozi još uvek nemaju ideju na šta sve mogu da naiđu, pa je cela priča i dalje  obavijena misterijom i uzbuđenjem.

 

Foto: windhorsetour.com

Foto: windhorsetour.com

Interesantno je dodati da do sada nisu pronađene samo statue ratnika, već i 130 kočija napravljenih od drveta, sve da konjima, a tu su i statue akrobata, zabavljača i neizbežnih konkubina. Postoje izvori koji kažu da je car želeo da napravi i reku od žive, međutim, iz nekog razloga, grobnica je ostala nedovršena, ali čak i ovako nepotpuna ostavlja utisak da je car želeo i da nakon života uživa kao i za njegovo vreme.

 

Foto: rawstory.com

Foto: rawstory.com

Nakon više od 4 decenije od početka iskopavanja, neka ispitivanja su pokazala da postoje dokazi da je izrada ratnika od terakote bila inspirisana drevnom grčkom kulturom i umetnošću.

 

Foto: china-mike.com

Foto: china-mike.com

Bilo je onih koji su tvrdili da grčka kultura nema upliva, niti bilo kakvog udela u ovom poduhvatu, ali, nezaobilazna je činjenica da kineski vajari do tog trenutka nikada nisu pravili ljudske skulpture, pogotovo ne u prirodnoj veličini, te otuda ubeđenje da su kineski majstori imali pomoć “sa strane”.

Naslovna fotografija: Reddit