Jedan od najprirodnijih sukoba od kako je postao svet je, upravo, sukob nauke i vere. Pa dok vera tvrdi da je Bog stvorio sve što diše, puzi i pliva, nauka kaže da je jednom davno, nešto jako prasnulo, te da je iz tog praska nastao svet koji danas poznajemo. Često se upotrebljava krilatica, prema kojoj je nauka nova religija. Paralelno, postoji Biblija, koja je, najblaže rečeno, između ostalog i popis čuda koja su činili pojedinci. Naizgled nepomirljive, nauka i religija ne mogu zajedno, ali ne mogu ni jedna bez druge. S tim u vezi, evo kako nauka objašnjava čuda, koja vernici smtraju Božijim delima.

 

podigao_lazara

Foto: swordofthespirit.net

Dok Biblija tvrdi da je Isus Hrist, vraćao vid slepima i dizao ljude iz mrtvih, pragmatična nauka tvrdi da je sve to posledica –placebo- i psihosomatskog efekta, a oživljavanje ljudi prosto objašnjava kao nemoguće.

 

jerihon

Foto: crystalinks.com

Jerihon, drevni verski grad je, kako kaže Biblija, sam Bog uz pomoć Isusa Navina isplanirao kako da pokori. Nauka, egzaktna kao i uvek, tvrdi da je do uništenja došlo nakon zemljotresa koji je potrefio ovu oblast.

 

vodu_u_krv

Foto: Pinterest

Na tvrdnju, da je voda, koju je po verskom predanju, Mojsije na očigled faraona i njegove svite jednim potezom pretvorio u krv, nauka ulaže amandman i tvrdi da je voda samo podsećala na krv zbog prisustva toksičnih algi u istoj. 

 

napasti_na_egipat

Foto: ritchiechristianmedia.co.uk

Sledeća pošast koju je Bog poslao bili su insekti – skakavci, žabe i ostali. Za nauku je logičnije objašnjenje das u insekti i vodozemci potražili spas na kopnu od, sada već otrovne vode, koja je bila kontaminirana otrovnom algom.

 

posast

Stoka, koja je egipatskim zemljoposednicima počela, kako tvrdi vera, da crkava bez ikakvog razloga, po naučnim zaključcima, umirala je zbog prekobrojnih insekata koji prenose bolesti, a i hordi skakavaca koji su opustošili rodna polja.

 

prvorodjeni

Bolesti kože, tamu i konačno, smrt prvorođene dece, takođe je poslao Bog, veli vera. Za to vreme, nauka objašnjava, das u kožne bolesti izazvali prljavština, insekti i vrućina, a da je za tamu odgovoran Minojski vulkan koji je eruptirao, a dalje u navodu stoji das u deca umirala od gušenja pepelom i dimom.

 

sodoma_i_gomora

Sodoma i Gomora, gradovi koji su postali mitski simboli razvrata i greha, pa je Bog odlučio da ih sravni sa zemljom. Naučnici se i povodom ovog pitanja oglašavaju, uz tvrdnju da je ovo područje opustošio meteor.

 

plamen

Foto: Pinterest

Za plamen koji obuhvata jedan grm, ali ga ne sagoreva, nauka zaobilazi veru koja kaže da je to Božija tvorevina i tvrdi da je to jedan od prirodnih procesa, istina, ređih, ali poznatih, koji se javljaju u prirodi.

 

glas

Foto: seedsmission.org

Glas, koji se iz plamena obraćao Mojsiju, vernici nedvosmisleno smatraju da je božiji. Nauka je utemeljena u stavu, da je taj glas ništa drugo do plod Mojsijeve mašte, koji je ovaj prirodni fenomen pripisao Božijem delu.

podeljeno_more

Knjiga Izlaska pripoveda da je Mojsije, uz Božiju pomoć uspeo da namučeni jevrejski narod isčupa iz Ramzesovih kandži, te povede u obećanu zemlju i to kroz Crveno more, koje se otvorilo pred njima. Nauka i ovu priču odbacuje kao neistinitu i tvrdi da je moguće da se u vodi otvorio prolaz kao posledica vetrova koji su duvali u tom trenutku.

Naslovna fotografija: YouTube