Postoje 2 glavna elementa koje uništavaju zubnu gleđ: šećer i kiseline. Šećeri, naročito saharoza (kuhinjski šećer), hrane milione bakterija u ustima. Čak i kada operemo zube, postoji opasnost da su se zadržali u ustima. Kiseline su čest sastojakak mnogih namirnica, čak i voća. I one uništavaju zubnu gleđ. Nakon obroka, obavezno pijte vodu, perite zube redovno i čistite ih koncem za zube. Pogledajte koje namirnice su najveći neprijatelji zuba:

1. Jabuke jesu zdrave i svakako ih treba jesti, no prepune su kiseline, pa stoga, perite zube nakon konzumacije ovog voća.

800px-fuji_apple

  1. Tvrde bombone imaju šećera koliko i neki drugi slatkiši, ali su opasnije, jer ih duže držimo u ustima. Na taj način i šećer se zadržava duže. Ovo važi i za bombone protiv bolova u grlu.

bombone-slika-7

  1. Turšija se prave sa sirćetom, a ono je smrt za zube. Povrće iz turšije jeste zdravo, ali kiselina nije. Popijte čašu vode nakon jedenja turšije.

preservedfood1

  1. Hleb, naročito beli, sadrži šećer, a uz to je i lepljiv, pa se duže zadržava se između zuba.
  2. Kokice su i tvrde (tvrdi deo kokice može ošteti zub) i dosadne, jer se zaglave između zuba, te tako zaglavljene mogu dugo stajati na jednom mestu. Oprezno sa kokicama.

kokice-tacka5

  1. Kikiriki puter bakterije veoma vole. Em je pun šećera, em je ekstremno lepljiv.

800px-peanutbutter

  1. Gumene bombone su slatke, duže se žvaću, lepljive su i veliki su neprijatelj zuba.

800px-mixed-jujyfruits

  1. Meso je problematično, jer može da se zaglavi među zubima i da tu dugo ostane, a neki mesni proizvodi sadrže šećer kao konzervans. Nakon jedenja mesa, obavezno koristite konac za zube.

zubi1

  1. Dijetalna pića su puna veštačkih zaslađivača. Bez zavaravanja, i veštački šećer je raj za bakterije u ustima.
  2. Dresinzi za salate sadrže dva zubna neprijatelje, šećer i kiselinu. Ova kombinacija je zlo za zube, stoga, obavezna je čaša vode odmah nakon obroka, kao i pranje zuba čim mogućnosti to dozvole, bez odlaganja.zubi2

Slike: Wikimedia commons

Izvor: summertomato.com