Kada dođe u kontakt sa ljudskom krvlju, svega kap njenog otrova za nekoliko sekundi menja agregatno stanje krvi i zgrušava ga. Izrazito dugački očnjaci i upadljivo agresivno ponašanje čine idealno tle za munjevito precizan napad, koji može da se završi fatalno po čoveka. Kada je reč o njenoj dužini, ona nije preterano naglašena, u proseku iznosi oko 1,5 metara, što je čini prosekom, ali i dodatno opasnijom, jer je masa i dužina ne usporavaju pri napadu. Najbolje što može da vam se desi kada je ovo ubojito stvorenje u pitanju, jeste da nikada ne naletite na njega, a evo još 10 savršenih razloga za izbegavanje.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Na našu sreću, ova otrovnica naseljava isključivo azijski kontinent i to predele Indije, juga Kine i Tajvana.

 

Foto: wikipedia.org

Vrsta je dobila ime po škotskom herpetologu Patriku Raselu (Patrick Russell), koji ju je, kroz svoj istraživački rad prvi i detaljno opisao.

 

Foto: paravaigal.wordpress.com

Foto: paravaigal.wordpress.com

Daboia russelli, ili Raselova vipera, nije striktno vezana za neku posebnu vrstu staništa, više se može reći da izbegava močvare i kišne šume, odnosno predele sa velikom količinom vlage. Nije retkost da se lokalno stanovništvo sretne sa njom, jer je ovo predator koji je konstantno u potrazi za plenom. Takođe, zabeleženo je da ne naseljava predele iznad 3.000 metara nadmorske visine.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Po mnogo čemu nezgodna, smatra se noćnim stvorenjem jer lovi pretežno po mraku. Međutim, kada dođe hladniji deo godine, zabeležene su povećane aktivnosti ove otrovnice i preko dana.

 

Foto: nepalitimes.com

Foto: nepalitimes.com

Čak i onaj ko uspe da preživi ujed ove zmije, a postotak ljudi koji uspeju da ostanu u životu nakon susreta sa njom je vrlo mali, do kraja života osećaju posledice ujeda, jer je otrov u tolikoj meri jak da organizam nikada ne uspe da se potpuno oporavi, što se uglavnom odrazi na loše stanje u kome ostanu bubrezi.

 

Foto: tegalcyber.org

Foto: tegalcyber.org

Sreća u nesreći je što je ova zlica iz sveta zmija poznata i po takozvanim “suvim” ujedima koje zadaje, ali čak i kada nema otrova, ujed može da bude izuzetno nezgodan i bolan.

 

Foto: patrika.com

Foto: patrika.com

O snazi ujeda i otrova svedoči i podatak da je u nekim slučajevima potrebno čak 30 jedinica protivotrova, samo da bi žrtva preživela.

 

Foto: thehindu.com

Foto: thehindu.com

Mladunci Raselove vipere, koji su odmah po rođenju sposobni za samostalni život su skloni kanibalizmu u fazi odrastanja.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Kada se oseća ugroženom, telo savija tako da formira oblik slova “S”, pri čemu trećinu svog tela izdiže i pri tom ispušta šištavi zvuk, koji je, kako kažu herpetolozi, upadljivo glasniji od šištanja svih ostalih vrsta zmija. Napadajući iz ovog položaja u stanju su da, čak i kao odrasle jedinke, znatan deo tela vinu u vazduh do željenog cilja. Izuzetno su jake, pa mogu reagovati agresivno čak i kada im samo priđete, zato su istraživači sa njima posebno oprezni.

Foto: researchgate.net

Foto: researchgate.net

Osim što gotovo momentalno dolazi do zgrušavanja krvi i enormno jakih bolova koji se šire celim telom, zabeleženo je u nekim slučajevima, da dolazi do otkazivanja pojedinih mentalnih funkcija, koje se ne povrate ni nakon dugog perioda oporavka. Od 2 do 4 nedelje traju jaki bolovi, a onda kreće polako da se povlači otok, a sa njim i bol. Jedna od najgorih stvari nije čak ni sam otrov koji je izuzetno jak, već količina koji zmija ubrizga u telo žrtve, jer je u stanju da se prilikom ujeda zakači i u tom položaju ostane oko pola minuta, kontinuirano ispuštajući otrov.

Naslovna fotografija: Pinterest