A možda su tako slatke i neodoljive zato što, po kategorizaciji, pripadaju porodici ruža. U čemu god da je tajna, verovatno ne postoji živo biće koje može da odoli omamljujućem mirisu i slasnom ukusu jagoda. Godine istraživanja stoje iza gotovo fantastičnog podatka, koji kaže da redovno konzumiranje jagoda doprinosi i to u velikoj meri, sposobnosti pamćenja, kao i sprećavanje od gubitka sposobnosti pamćenja. Benefiti od uživanja u ovom, slobodno možemo reći rajskom, a niskokaloričnom voću su brojni, a dok čistite sebi porciju, spremili smo vam još 10 podjednako slatkih i iznenađujućih podataka o ovom omiljenom voću.

 

Foto: mysticnaturals.com

Foto: mysticnaturals.com

Stari Rimljani su verovali da jagode, osim lepog ukusa, imaju i lekovita dejstva pa su ih toplo preporučivali onima koji bi oboleli od depresije, nesvestice, groznice, lošeg zadaha, kamena u bubregu, ili ko bi imao prostu prehladu..

 

Foto: srbijadanas.com

Foto: srbijadanas.com

Dok Srbija godišnje proizvede oko 30.000 tona jagoda, u dalekoj i toploj Kaliforniji (California) prosečan godišnji rod iznosi 900.000 tona!

 

Foto: gardenguides.com

Foto: gardenguides.com

Jagode se opisuju i kao jedino voće koje ima semenke spolja, a oni koji se bave voćarstvom tvrde da prosečna jagoda ima na sebi oko 200 semenkica. Koga ne mrzi, neka prebroji.

 

Foto: gardenguides.com

Foto: gardenguides.com

Uprkos rasprostranjenom ubeđenju, jagode ne spadaju u bobičasto voće.

 

Foto: traditioninaction.org

Foto: traditioninaction.org

U doba srednjeg veka, oblik jagode se rezbario u drvenariju po crkvama i katedralama, verujući da je jagoda simbol savršenosti i ispravnosti.

 

Foto: busyinbrooklyn.com

Foto: busyinbrooklyn.com

Izgoreli ste posle sunčanja? Alternativa kiselom mleku može da bude i sok od jagode pomešan sa malo meda. Ako ništa drugo, slađe je od kiselog mleka.

 

Foto: buzzhunt.co.uk

Foto: buzzhunt.co.uk

Idealno je da se jagode služe na sobnoj temperaturi, jer kad su ohlađene, gube svoju slatkoću.

 

Foto: youbeauty.com

Foto: youbeauty.com

Jedna porcija ovih umilnih voćkica sadrži oko 160% dnevne potrebe ljudskog organizma za C vitaminom.

 

Foto: fruitsfacts.com

Foto: fruitsfacts.com

Od ukusa, preko mirisa pa do toga što su veoma zdrave, jagode ipak mogu da izazovu alergijsku reakciju i to u rasponu od blagog osipa pa do upadanja tela u anafilaktički šok.

 

Foto: aliexpress.com

Foto: aliexpress.com

Po običaju, za kraj jedan biser! Ako ste mislili da jagode mogu biti samo crvene boje, onda ste se prevarili, jer u zavisnosti od dela sveta gde rastu, jagode mogu biti čak i žute, ljubičaste, plave bele ili crne.

Naslovna fotografija: Healthline