Ove divovske surlaše možemo proglasiti jednim od najemotivnijih životinjskih vrsta na svetu. Pored visokog stepena inteligencije koji poseduju, slonovi su veoma društvena bića i žive u izuzetno uređenom i ustrojenom društvenom poretku. Svako krdo ima svoju ženku koja stoji na čelu i koja brine da sve bude kako treba. Kada član krda ugine, ostali se okupljaju oko njega, pokrivaju ga granjem i lišćem i stoje kraj njega izražavajući na taj način svoju žalost. Obožavaju vodu, a evo šta još vole ovi dobroćudni biljojedi.

 

slonove_usi

Foto: animals.mom.me

Zahvaljujući odličnom čulu sluha koji poseduju, u stanju su da se prepoznaju međusobno po batu koraka i to na razdaljini od čak 8 kilometara. Takođe, slonovi koji žive u Africi mogu se pohvaliti i izuzetno jakim čulom njuha.

 

veliki_slon

Foto: bestpickr.com

Najveći slon, bar što se tiče onih jedinki koje su naučnici našli u divljini, bio je težak čak 11 tona (11.000 kilograma), a falilo mu je svega nekoliko santimetara pa da dosegne visinu od 4 metara.

 

raspolozenje_kod_slonova

Foto: imgur.com

Biolozi tvrde da su slonovi, uzevši u obzir da su izraženo inteligentne životinje, u stanju da razlikuju ljude, po govoru, godinama i polu, a sve ovo pogotovo kada su izraženi opasnosti, te su u stanju da shvate ko može da im pomogne a ko da im naudi. Ukoliko žive u bližini nekog naselja u kome ima ljudi, u pojedinim situacijama se u potpunosti oslanjaju na ljude da im pomognu i čak su u stanju da sami „dođu po pomoć“.

 

slonova_surla

Foto: pbase.com

Surla odraslog slona izgrađena je od 40.000 mišičnih vlakana. Fascinira podatak, pogotovo ako uzmemo u obzir da je ljudsko telo izgrađeno od 658 mišića. U nju mogu, u jednom cugu, usisati čak 14 litara vode i preneti je do usta, ili raspršiti tu vodu po sebi, u službi hlađenja.

 

slonove_kljove

Foto: thisisafrica

Na žalost, ovo je životinjska vrsta za koju možemo konstatovati da je u izumiranju. Pred kraj XX veka, na svetu je živela populacija od nekoliko miliona jedinki Afričkog slona i oko 100.000 Azijskih slonova. U današnje doba, brojimo oko 700.000 Afričkih i oko 40.000 Azijskih slonova.

 

star_slon

Foto: trulyafricatours.com

Prosečan životni vek slona je do 70 godina. Najstariji slon na svetu doživeo je svoju 86 godinu kada je uginuo 2003. godine u Aziji. Imaju toliko dobro razvijenu memoriju i sposobnost pamćenja, da upečatljive trenutke pamte tokom celog života.

 

slonovi_jedu

Foto: oregonzoo.org

Bez obzira što su biljojedi, zbog svojih impozantnih razmera, nemaju prirodnog neprijatelja, osim čoveka. Ukoliko se dogodi da je neki slon zaostao za krdom zbog neke povrede, ili se mladunče izdvojilo, tada su meta lavovima, ali ne i lak plen.

 

mozak_slona

Foto:kgbanswers.com

Takođe, vlasnici su najvećeg mozga u životinjskom svetu. Mozak prosečnog slona teži oko 5 kilograma. Mada nije povezano sa veličinom, slonovi, inteligentni, kakvi jesu, iskazuju širok spektar raspoloženja i ponašanja. Jasno iskazuju tugu, sreću, strah, želju za igrom, izraženi su altruisti, samosvesni i saosećajni.

 

ubijanje_slonova

Foto:noanimaloaching.org

Kljove, zbog kojih su često na nišanu nesavesnih lovokradica, su, ustvari, džinovski gornji sekutići, koji godišnje mogu da narastu i 18 santimetara. One imaju višestruku korist pri kopanju, prenošenju grana, ljušćenju kore sa drveća, obeležavanju stabala ali i u borbi kao oružje.  

slonovi_odlicni_plivaci

Foto: scoopwhoop.com

Obožavaju vodu, vrlo rado plivaju i rone, a posebnu zabavu im pričinjava skakanje kada talas naiđe. Kada su u prilici, kupaju se svakodnevno. Kada izađu iz vode, obavezno se uvaljaju u prašinu ili u blato, koja ih štiti od insekata i jakog sunca.

Naslovna fotografija: Free Halloween Wallpapers – mmw blog