Na osnovu vrste mleka od kojih su stvoreni, na osnovu količine mlečne masti koju sadrže (ekstra masni, punomasni, polumasni, malomasni i posni), ali i teksture, gustine (ekstra tvrdi, tvrdi, polutvrdi, meki, namazi), zrelosti (mladi, zreli, stari), te tehnologije kojom se prave, sirevi se mogu podeliti u kategorije. Pogledajte 13 osnovnih vrsta sireva koji se mogu naći na našem tržištu.

 1. Gauda je holandski sir, a ime duguje selu pored Roterdama. Proizvodi se od 6. veka i danas se izvozi širom sveta. Gauda je polutvrdi sir, kravlji, masni, ukus mu je blag, a boja svetlija žuta. Koristi se kao dodatak različitim vrstama sendviča, ali i predjelima i salatama.

1gauda

 1. Feta je polutvrdi sir. Pravi se od ovčijeg ili kozjeg mleka, a konzerviše se u slanoj vodi. Bele je boje i u obliku kocke je. Poreklom je iz Grčke, a proizvodi se diljem sveta.

2feta

 1. Gorgonzola je poreklom iz Italije (Lombardija), mekani je beli sir, koji sadrži plesan. Sastoji se od punomasnog kravljeg mleka, ukus mu je jak, a koristi se u ishrani na puno raznovrsnih načina.

3gorgonzola

 1. Mocarela je beli mekani sir, kravlje-bivolji Poreklom je iz Italije (Napulj). Oblikom je grudvičast, a grudvice iznose između 80 i 100 gr. Čuva se surutki, a glavni je sastojak salata, te pice.

mocarela4

 1. Kamember je francuski sir. Mek je, sa tvrdom koricom, masan je, pravi se od kravljeg mleka, a pakovan je u drvene okrugle kutijice. Ima aromu koja podseća na šampinjone.

5kamember

 1. Parmezan je tvrdi sir, suvlji je, boja mu je tamnija žuta, miris mu je oštar. Potiče iz Italije (Parma). Originalan sir je samo taj koji se proizvodi u Parmi, a na tržištu postoje sirevi, slični, različitih proizvođača. Kod nas se najčešće kupuje u kesicama, već rendan, ali su boljeg i punijeg ukusa oni sirevi koji se kupuju u komadu, a rendaju kod kuće.

 6parmezan

 1. Trapist je polutvrdi kravlji sir koji sadrži 35% masti. Ime je dobio po samostanu Francuskoj i monasima koji su ga proizvodili. Ima glatku teksturu a rupicama, a prodaje se u obliku kolutova težine do 3 kg.

 7trapist

 1. Maskarpone je kremasti, neslani kravlji sir. U pripremi ovog sira mleko se zageva na 90°C i zgrušava s limunskom ili vinskom kiselinom. Nakon ceđenja se muti i pretvara u krem. Najčešće se koristi svež, kao i za pripremu namaza i kremova za torte i kolače.

 maskarpone8

 1. Rikota je italijanski polumasni ili masni mekani nefermentirani kravlji sir. U procesu pravljenja sira u kravlje mleko se dodaje surutka (u originalnoj varijanti od ovčjeg mleka).

 9rikota

 1. Ementaler je polutvrdi sir napravljen od kravljeg mleka i sadrži 45% masnoće. Potiče iz Švajcarske. Rupe koje sadrži nastaju zvog dejstva plina tokom zrenja.

10ementaler

 1. Edamer je holandski kravlji polutvrdi sir. Napravljen je od punomasnog ili delimično obranog mleka. Zri 2-3 meseca, a omot u koji je upakovan je ili crven ili crn. Boja omota upućuje na zrelost. Edamer je bledožute je boje i blagog mirisa.

 edamer11

 1. Bri (Brie) je meki kravlji sir prekriven belom plesni, a sredina mu je žuto-bela. Za Bri kažu da je preteča kamembera.

12brie

 1. Sveži meki i zrnasti sirevi se dobijaju zgrušavanjem mleka dodavanjem surutke. Poznati su kao sirevi zemalja Balkanskog poluostrva. Zovemo ga i beli sir.

 13balkanski

Naslovna slika: punkufer.dnevnik.hr

Autorka: Vera Majstorović