Malo smo za promenu odlučili da se otisnemo sportskim vodama, te da se na račun toga prošetamo malo po svetu, u želji da saznamo gde se nalaze najveći stadioni na svetu. U toj potrazi, naišli smo na gotovo neverovatne hramove fudbala, od kojih neki imaju više i od 100.000 sedećih mesta. Kako će ova lista izgledati sledeće godine u ovo vreme, ne možemo znati, jer se granice zamislivog pa i onog drugog, nezamislivog, konstantno pomeraju, ali za sada, ovo su 10 najvećih stadiona u svetu, od kojih se samo 2 nalaze na našem kontinentu.

 

Foto: topendsports.com

Foto: topendsports.com

Največi stadion na svetu nalazi se u Pjongjangu, prestonici Severne Koreje, zove se „Stadion Prvog maja“, a kapacitet mu je 150.000 ljudi.

 

Foto: ibtimes.co.in

Foto: ibtimes.co.in

Drugi po redu najveći stadion na svetu smešten je u prestonici indijske drđave Zapadni Bengal, Kolkati i „Stadion indijske mladeži“ broji čak 120.000 sedećih mesta.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Na treće mesto došao je meksički stadion Asteka, koji u sebe prima 105.000 gledalaca.

 

Foto: sbp.de

Foto: sbp.de

Stadion „Bukit Džalil“, na kome igra nacionalna reprezentacije Malezije, u Kuala Lumpuru, ima kapacitet od 100.200 ljudi.

 

Foto: en.wikipedia.org

Foto: en.wikipedia.org

Na samoj sredini našao se iranski „Azadi“ stadion u Teheranu, koji prima ravno 100.000 posetilaca.

 

Foto: barcelonacard.org

Foto: barcelonacard.org

Šesto mesto dobio je jedan impozantan evropski stadion i to čuveni „Kamp Nou“ u španskoj Barseloni, koji je u mogućnosti da primi tačno 99.354 ljudi.

 

Foto: framepool.com

Foto: framepool.com

Selimo se u vrelu Južnu Afriku i u Johanesburg, u kome se nalazi „FNB“ stadion sa 94.700 sedećih mesta.

 

Foto: hln.be

Foto: hln.be

Još jedan biser evropskog fudbala, stadion „Novi Vembli“ u Londonu, koji prima ravno 90.000 posetilaca.

 

Foto: wkcnet.com

Foto: wkcnet.com

Na drugoj strani sveta u glavnom gradu Indonezije, u Džakarti, nalazi se deveti po redu najveći stadion „Bung Karno“ sa 88.306 slobodnih mesta.

 

Foto: skyscrapercity.com

Foto: skyscrapercity.com

Poslednji na našoj listi najvećih, nalazi se u Egiptu, u prelepoj Aleksandriji, zove se „Borg el Arab“ i njegov kapacitet meri se sa 86.000 sedišta.

Naslovna fotografija:  www.stadiumguide.com