Jedna od najvećih misterija od kad postoji čovečanstvo. Poznato je da je brod isplovio 07. novembra 1872. godine iz Njujorka, sa idejom da se ukotvi u luci u Đenovi, u koju nikada nije stigao. Umesto toga, pronađen je nakon nepunih mesec dana kako besciljno pluta u vodama Portugalije, potpuno napušten, bez igde ikoga. Povoljni vremenski uslovi, ispravan brod, bez tragova plajčke, iskusna posada, a opet, ljudima ni traga ni glasa, do danas. Kako?

 

amazon

Sablasnu Meri Selest (Mary Celeste) su Britanci 1861. godine registrovali pod imenom “Amazon”. Međutim, posle nekoliko nesrećnih slučajeva, uključujući i iznenadnu bolest i smrt prvog brodskog kapetana, kao i sudar sa drugim brodom na kanalu Lamanš, brod dobija novog vlasnika, koji mu daje i novo ime, “Meri Selest”. Od tog trenutka, pa sve do zlosrećnog puta 1872. godine, brod je plovio bez ikakvih komplikacija.

 

utovarena_burad

Foto: lifedeathprizes.com

Krajem oktobra, za ovaj brod, kobne godine, završava se utovar 200.000 litara otrovnog denaturisanog alkohola, pa brod biva konačno spreman da isplovi.

 

kapetan_meri_selest

Posadu broda činili su iskusni kapetan Bendžamin Brigs (Benjamin Bricks), koji je odlučio da na putovanje povede i i suprugu Saru i ćerku Sofiju. Takođe, na brodu su bili prvi oficir Albert Ričardson (Alberth Richardson) i još šest članova pomoćne posade, dakle ukupno 10-oro ljudi.

 

dei_gratia

Dana 04. decembra, dakle ni mesec dana od isplovljavanja broda, osmatrač sa broda pod imenom –Dei Gratia- uspeva da uoči Meri Selest, kako bez ičijeg upravljanja pluta polako između Azorskih ostrva i kopnenog dela Portugalije. Kako im se odmah učinilo da nešto nije u redu, bližom inspekcijom su preneraženo utvrdili da je brod napušten.

 

nije-bilo_pljacke

Ono što su mornari sa Dei Gratie utvrdili, jeste da su putnici sa ovog broda, od koga su počeli da se plaše, evidentno otišli u žurbi, jer su na stolu pronašli posuđe sa hranom. Takođe, lični prtljag svih putnika bio je i dalje na brodu.

 

brodski_dnevnik

Foto: 21ghosts.info

Ono što je sve posebno uznemirilo je i činjenica da nije bilo nikakvog napada niti pljačke, te da je kompletan tovar i dalje na brodu, kao i sve ostale stvari. Jedino što je nedostajalo na brodu, bilo je 10 ljudi, za koje se zna da su bili zdravi kada su pošli na put.

 

lokacija_broda

Foto: Seanmunger.com

Uvidom u brodski dnevnik kapetana Brigsa, koji je bio netaknut na brodu, poslednji unos evidentiran je 25. novembra, dakle 18 dana po isplovljavanju, gde je kapetan zabeležio da su na mestu, koje je 800 kilometara udaljeno od mesta gde je fantomski brod pronađen.

 

camac_za_spasavanje

Kasnijom proverom, utvrdili su da nedostaje jedan čamac za spasavanje, hronometar i sekstant. Ono što je navelo ljude da shvate da je posada zaista u velikoj žurbi iz nekog razloga napustila brod, bile su i neispušene lule na stolu.

 

teorije

Foto: wikispaces

Od tada pa do danas nizale su se brojne teorije o nestaloj posadi, koje su vremenom odbacivane. Od napada pirata, pa do podvodnih erupcija i zemljotresa, pretresane su i razmatrane sve moguće opcije.

 

olupina

Foto: pinterest.com

Jedino što sa izvesnom sigurnošću može da se potvrdi je da je posada bila živa kada je napustila brod svojevoljno. Ono što zgražava i iritira je činjenica da njihova tela ili bilo kakav dokaz o njihovom kretanju nakon napuštanja broda nikada nisu pronađeni, uz tvrdnju rodbine i prijatelja da nemaju nikakva saznanja o svojim najdražima. Spekulisalo se da su namerno pobegli i otpočeli novi život, ali ta tvrdnja je takođe odbačena, jer Bendžamin i Sara nisu mogli da povedu svog sina koji je bio bolestan, pa je ostao da ga porodica čuva. Sve u svemu, kompletna misterija i to jedna od najvećih.

Naslovna fotografija: reallifemysteries – Wikispaces