Naša poznata pesnikinja, Desanka Maksimović, u jednoj od svojih pesama zabeležila je: „Srbija je velika tajna; ne zna dan šta noć kuva, niti noć šta zora rađa; ne zna grm šta susedni grm sanja, niti ptica šta se događa između granja“. Sa ovim stihovima dala je možda najbolju definiciju naše zemlje. Bilo da smo motor promena, ili kamen spoticanja, po mnogo čemu smo posebni. Hajde zajedno da vidimo po čemu smo sve mi to unikatni, a ako vas zanima koji Srbin je bio među osnivačima NASA, pročitajte tekst do kraja.

 

prvi_satovi

Foto: Goodwp.com

Možda su švajcarski satovi najpoznatili na svetu, ali lepo je napomenuti da su u Srbiji kucali satovi ravno 600 godina pre nego što su počeli da se proizvode i u Švajcarskoj.

 

crkva_vaznesenja_gospodnjeg

Foto: eparhija-zicka.rs

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg koja se nalazi u gradu Čačku, tokom svoje turbulentne istorije, uspela je da odoli svim nedaćama koje su je snašle. Od kako postoji, čak tri puta je pretvarana u tursku džamiju, dok su Osmanlije vladale ovim prostorima.

maline

Foto: Kurir

 U poslednjoj deceniji, naša mala Srbija je izbila na sam vrh liste izvoznika malina. Postoji podatak da je ukupno 95% od ukupne količine malina na svetu, proizvela Srbija sama.

 

jat

Foto: Cafe.ba

Današnji „Air Serbia“, a nekadašnji „JAT“, osnovan je davne 1927. godine, što znači da je to jedna od najstarijih avio kompanija u svetu. Pored toga visoko se kotira i kao jedna od najbezbednijih, jer je za sve ove godine do sada kompanija imala samo dve nesreće sa smrtnim ishodom.

 

sjenica

Foto: sandzakpress.net

Rusija ima svoj ledeni Sibir, a mi imamo našu Sjenicu, koja ne zaostaje za Sibirom što se tiče zimskog minusa, jer temperatura ume da padne i do 39 stepena Celzijusovih ispod nule. Rekorder je po broju zima u kojima je nosila epitet najhladnije naseljene tačke Evrope.

 

cele_kula

Foto: upoznajsrbiju.co.rs

Niška Ćele kula, drži neslavno 1. mesto kao najveća građevina sazidana od ljudskih ostataka. Srpski publicista, Živan Živanović, 1882. godine je zabeležio: „Ja sam brižljivo brojao i na ostatku od kule bilo je sa severne strane 123 glave, sa zapadne 103, sa istočne 105 i sa južne 180, dakle svega 511 glava. Blagorodna duša meštana nije mogla da gleda ovu strašnu sliku nedela, te su krišom mnoge glave poskidane i sa pijetetom položene u groblja“.

radoje_ljutovac

Foto: Vestinet.rs

Prvi ikada srušeni avion, u istoriji svetske avijacije, oborio je, ni manje ni više nego Srbin po imenu Radoje Ljutovac, davne 1915. godine, iznad Kragujevca.

 

zeneva

Foto: thelocal.ch

U glavnom holu sedišta Crvenog Krsta u Ženevi, stoji istaknuta tabla na kojoj piše: „Budi tako human, kao što je Srbija bila humana 1885. godine”, aludirajući na srpsku pomoć upućenoj Bugarskoj, iako je na snazi bilo ratno stanje između ove dve zemlje.

 

nocni_zivot

Foto: hungrypartier.com

Beograd je na brojnim respektabilnim svetskim sajtovima proglašem gradom, koji je na samom vrhu liste gradova sa najboljim noćnim provodom na svetu.

 

osnivanje_nasa

Foto: Novosti

Najbolje smo ostavili za kraj. U grupi naučnika koji su osnovali National Advisory Committee for Aeronautics, 03. marta 1915. godine, koji je kasnije preimenovan u NASA, bio je i naš proslavljeni naučnik, Mihailo Pupin.

Naslovna fotografija: eccoimpuls.rs