U godišnjem kalendaru, stoji kao deseti u redu i kao što znamo ima 31 dan. Jesenji je mesec, u kome se boje prirode menjaju od tamno zelene, preko prelepih zlatnih i crvenih tonova. Po starom Rimskom kalendaru, oktobar je bio osmi mesec u godini, pre nego što su uvedeni januar i februar, te je odatle i dobio ime, po latinskoj reči za broj osam – octo. U produužetku možete pročitati neke zanimljivosti koje se odnose na zlatni mesec.

 

opal_oktobar

Foto: imgsplanet.com

Prelepi šareni opal i turmalin, koji se može naći u različitim bojama, je kamenje, koje pripada i odgovara onima koji su rođeni u ovom jesenjem mesecu.

 

pozar_u_cikagu

Foto: chicagoareafire.com

Svakog oktobra, Sjedinjene Američke Države, obeležavaju Nedelju prevencije od požara, u sećanje na veliki požar u Čikagu (Chicago), koji se dogodio 8. oktobra 1871. godine.

 

hemisfere

Foto: placeandthings.wordpress.com

Dok je na severnoj hemisferi oktobar, na južnom delu Zemljine kugle cveta april mesec.

 

winterfylleth

Foto: YouTube

Anglosaksonci su oktobar nazivali „Winterfylleth“, što u prevodu bukvalno znači punoća zime.

 

neven

Foto: Mogu Ja To Sama

Cvet, koji je dodeljen oktobru, je prelepi narandžasti neven, a što se tiče zodijačkih znakova, deseti mesec dele misleće Vage i opasne Škorpije.

 

oktobarska_revolucija

Foto: therationalcolonel.org

Svetski upamćena ruska „Oktobarska“ revolucija, istini na volju, odigrala se u novembru, međutim u to doba, Rusi su još uvek koristili julijanski kalendar, koji zaostaje 13 dana za gregorijanskim.

 

sajam_knjiga

Foto: Wikimedia Commons; Autor: Jovan Popović

Svakog oktobra, u Beogradu se održava, svetski čuveni Sajam knjiga, koji je proglašen za jedan od najboljih brendova glavnog grada.

 

rodjendan_u_oktobru

Foto: globalresearch.ca

Ovo je ujedno i mesec u kome je rođeno najviše američkih predsednika, i to: Džon Adams (John Adams), Ruterford Hajs (Rutherford B. Hayes), Čester Artur (Chester A. Arthur), Teodor Ruzvelt (Theodore Roosevelt), Dvajt Ajsenhauer (Dwight D. Eisenhower) i Džimi Kaster (Jimmy Carter).

 

oktoberfest

Foto: beavercreek.com

I naravno, oktobar ne bi bio oktobar, bez čuvenog nemačkog Oktoberfest-a, koji, istina, počinje prve subote nakon 15. septembra, ali traje oko dve nedelje. Tradicija ovog festa koji se svake godine održava u Minhenu, počela je davne 1810. godine, kada se kralj Ludvig I oženio princezom Terezom, pa su, na ideju gradonačelnika Andreasa Dalarmija, održane konjičke trke, koje su onda nastavile sa tradicijom svake godine. Procena je da kroz pokrainu Bavarska, svake godine u periodu ovog festivala prođe oko miliona ljudi.

 

kolumbo_u_oktobru

Foto: painting-history.com

U desetom mesecu su se odigrali mnogi značajni događaji, a među njima i iskrcavanje Kristofera Kolumba (Cristopher Columbus) na novotkriveno američko tlo, 12. oktobra 1492. godine. Drugi veliki događaj zbio se 13. oktobra 1990. godine. Tada je, posle ravno 70 godina komunizma, održana prva služba u Hramu Vasilija Blaženog, koji se nalazi u blizinu Kremlja, na Crvenom trgu u Moskvi.

 

Naslovna fotografija: www.pstune.com