Marija Antoaneta Josipa Ivana Habsburško-Lotarinška (Marie-Antoinette-Josèphe-Jeanne de Habsbourg-Lorraine) (1755-1793) je bila kraljica Francuske i Navare. Bila je supruga Luja XVI (Louis XVI), a ćerka Marije Terezije (Maria Theresia von Österreich), asutrijske carice. Danas se smatra najomraženijom apsolutističkom vladarkom u Francuskoj, jer je bila poznata kao velika rasipnica. Pogubljena je u jeku Francuske revolucije. Pročitajte 10 činjenica o njoj.

  1. Bila je jedno od 14-oro dece Marije Terezije. Poput njenih sestara (osim najstarije), nije udata iz ljubavi, već je morala da pristane na politički brak.

1

  1. Udata je u 14-oj godini života, a njen brak je bio zalog za mir između Austrije i Francuske, nakon dotadašnjeg 7-godišnjeg rata.

2

  1. Kada je prvi put kročila u Pariz, narod ju je radosno dočekao. Oko 50 000 ljudi na ulicama joj je klicalo.

3

  1. Već na samom početku života u Parizu, doživljavala je mržnju od strane popularnih dvorskih dama, među kojima je bila i ljubavnica Luja XV, no, ona Mariju Antonaetu nije uspela da slomi.

4

  1. Marija Antonaeta prvih 7 godina braka nije imala poroda. Razlog tome je, smatra se, bila impontencija njenog supruga. No, nakon 7 godina braka, prvi put je zatrudnela. Rodila je četvoro dece.

5

  1. Bila je poznata kao rasipnica koja se kockala i skupo oblačila. Često je boravila u muškom društvu. Zbog toga je dobila nadimak Madam Deficit. Dok u Francuskoj nije bilo novca da narod jede, ona je naručila izgradnju zaseoka Pti Hame (Petit Hameaz), mestašca sa brojnim jezerima, farmama, vodenicama, vikendicama, velelepnim vrtovima. Tu se provodila sa dvorskim damama.

6

  1. Danas je opšteoznata jedna rečenica koja joj se pripisuje, a ona glasi: „Ako narod nema hleba, neka jede kolače“. No, ne postoji siguran dokaz da je baš ona izgovorila ovu rečenicu.
  1. Devet meseci nakon pogubljenja bivšeg kralja Luja XVI, revolucionarni sud je optužio Mariju Antonaetu za promiskuitet i veleizdaju. Takođe, osuđena je i da je vršila nezakonite radnje nad rođenim sinom, a njen sin, osmogodišnji Luj Šarl, bio je prinuđen da svedoči da ga je majka zlostavljala.

8

  1. Marija Antonaeta je pogubljena i njeno telo je stavljeno u kovčeg i bačeno u zajedničku grobnicu iza Crkve Svete Madlene. Međutim, Luj XVIII je, kada je došao na vlast, zahtevao ekshumaciju tela njegovog starijeg brata i Marije Antoanete, a zatim im je priredio pristojnu sahranu. Tela počivaju u bazilici Sen Deni (Basilique de Saint-Denis).

 

10. Godine 2006. snimljen je film je u režiji Sofije Kopole (Sofia Coppola) pod nazivom Marija Antoaneta (Marie Antoinette) u kom je Kirsten Danst (Kirsten Dunst) bila u glavnoj ulozi. Film je doživeo negativne kritike od strane filmskih kritičara, ali je dobro prihvaćen od strane publike. No, najpozitivnija kritika došla je od Ane Vintur, modne ikone, koja je procenila da će film uticati na modne dizajnere. To se i dogodilo.

10

Foto: YouTube