Mesec cveća, sunca, mirisnih toplih večeri i pravog proleća. Koren imena -maj- nalazi se u grčkoj reči -maios- i latinskoj -maius-. Stari latini su ga zvali i -maius mensis-, a odnosilo se na razvoj, pa je tako maj nekad smatran trećim mesecom u godini, u kome se priroda budila i razvijala. Takođe, sama reć -maius- odnosila se na ime Maje, rimske boginje rasta i razvoja. Po čemu je topli maj još interesantan, saznajte u produžetku.

 

maj_brak

Foto: goodhousekeeping.com

U prošlosti, ovaj mesec se smatrao baksuznim kada je u pitanju sklapanje brakova. Postoji čak i izreka na engleskom jeziku koja kaže: „Marry in May and you’ll rue the day“ (udaj se u maju i upropasti dan, bukvalan prevod).

 

smaragd

Foto: gittelsonjewelers.com

Zelene boje maja u potpunosti odgovaraju nijansama smaragda, koji se smatra simbolom ovog razigranog meseca.

 

osmesi

Foto: galgani.it

Maj je mesec, koji Ujedinjeno kraljevstvo svake godine obeležava zvanično kao Nacionalni mesec smeha.

 

niko_nije_umro_u_maju

Foto: brotherstechnical.com

Zanimljiva statistika kaže da je maj jedini mesec u godini, u kome nikada, ni jedan predsednik amerike nije umro.

 

empajer

Foto: pcwallart.com/empire-state-building

Širom sveta, 01. maj seproslavlja kao međunarodni dan rada, a baš 01. maja 1931. godine, u njujorku (New York) otvorena je tada najviša zgrada „Empajer Stejt Bilding“ (Empire State Building).

 

proslave

Od davnina, maj je bio mesec priredbi, proslava i procesija koje su se sprovodile u čast bogova plodnosti razvoja, cveća, a pojedine kulture su čak birali i kralja i kraljicu maja, koji su stolovali do narednog izbora.

 

kupovina_menhetna

Maja, daleke 1626. godine, holandski doseljenik Peter Minojt (Peter Minuit), uspeo je da od Indijanaca, koji su naseljavali ovaj predeo, otkupi današnji Menhetn (Manhattan). Ako mislite da je pred noge Indijanaca prosuo neko neslućeno blago – varate se. Čitav Menhetn dobio je za sitnu bižuteriju, koja se danas procenjuje na 25 američkih dolara.

 

u_maju

Foto: Eddy Chua’s Blog

Ovo je bio srećni mesec za Nelsona Mendelu, koji je 10. maja 1994. Godine izabran za predsednika Južne Afrike i time postao prvi tamnoputi predsednik ove velike države.

 

dokayao_u_maju

Foto: Pop Army

Svet može upamtiti ovaj mesec i kao trenutak prekretnice u nauci, jer je 1916. godine, baš u maju predstavljena čuvena Teorija relativiteta, Alberta Ajnštajna (Albert Einstein).

 

rodjeni_u_maju

Foto: kaki.sini.com.my/en/

Istražujući, kome od svetski poznatih lica rođendan može da se čestita u cvetnom maju, naišli smo na poduži spisak. Neki od –prolećne dece- su: Adel (Adele), Grejs Džouns (Grace Jones), Vilijam Šekspir (William Shakespeare), Džoan Kolins (Joan Collins), Stivi Vonder (Stevie Wonder), Mark Cukerberg (Mark Zuckerberg)…….

Naslovna fotografija: WallpaperSafari