Stara grčka legenda kaže da je bog Bahus, dosađujući se opterećen lošim mislima odlučio da na prvu osobu na koju naiđe, pusti čopor svojih tigrova da je rastrgnu, ne bi li se odobrovoljio. Daljee, legenda navodi da je ta nesrećnica bila mlada i lepa devojka po imenu Ametist, koja se zaputila u hram boginje Dijane. Naišavši na Bahusove razjarene tigrove, pozvala je ime boginje u pomoć, koja ju je istog časa pretvorila u prelepi beli kamen. Ta scena i te kako je Bahusu popravila raspoloženje, pa je u znak kajanja zbog devojčine zlosrećne sudbine kojoj je i sam doprineo, kamen zalio vinom. Belina kamena upila je vino, koje mu je dalo predivnu ljubičastu boju. Eto, tako je nastao ametist.

 

Foto: carolyncholland.wordpress.com

Foto: carolyncholland.wordpress.com

Ametistom se smatra ljubičasti varijetet kvarca, dragi kamen, koji se koristi za izradu najfinijeg nakita. Smatra se kamenom koji po rođenju dobijaju deca koja svetlost dana ugledaju u zimskom februaru.

 

Foto: pixiecrystals.com

Foto: pixiecrystals.com

Zbog svoje magične ljubičaste boje, oduvek je cenjen, ali istinsko poreklo njegove boje do danas nije utvrđeno, već se nagađa da verovatno ljubičasta boja potiče od jona gvožđa (Fe) koji su prisutni u kristalnoj rešetki kvarca.


Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

 

Stari Grci i Rimljani verovali su da ukoliko piju vno iz čaša spravljenih od ovog dragog kamena, nikada neće moći da se napiju. Ime samog kamena potiče od grčke reči koja u prevodu znači – ne opiti.

 

Foto: gemsbymail.com

Foto: gemsbymail.com

Danas, postoje bogata nalazišta u Rusiji, Brazilu, Urugvaju, Meksiku, Boliviji, Indiji, Zairu, Kini, Madagaskaru, Kanadi, Zimbabveu i Australiji.

 

Foto: 4cs.gia.edu

Foto: 4cs.gia.edu

Smatrao se vrlo vrednim kamenom, poput rubina i smaragda, sve dok u Brazilu nisu pronađene ogromne rezerve, zbog kojih mu je naglo i pala cena.   

 

Foto: levian.com

Foto: levian.com

Upravo ametist je bio kamen koji je stajao na amblemu apostola Mateja, a veliki Leonardo da Vinči smatrao ga je kamenom koji ima moć da kontroliše zle misli i da pospešuje inteligenciju.

 

Foto: jeland.ru

Foto: jeland.ru

U Boliviji (Bolivia), pronađeno je nalazište mešavina ametista i citrina, koji su sjedinjeni u istom kristalu. Ovaj unikatni dragulj nazvan je „ametrin“ i izgleda potpuno nestvarno je r je delimično ljubičast a delimično žut.

 

Foto: tripadvisor.com

Foto: tripadvisor.com

Najveći primerak ikada pronađen je ustvari prava ljubičasta stena, koja u prečniku iznosi oko 1,8 metara, a u visinu se pruža čak 3 metra. Ovo čudo od neprocenjive vrednosti teži neverovatnih 13 tona i čuva se izloženo u kineskom gradu Šangdong Tianju u muzeju prirodnjačke istorije.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ruska carica Katarina Velika, svojevremeno je slala hiljade rudara u rudnike širom Urala, tragajući za najkvalitetnijim ametistom koji se zove „duboki ruski“. Upravo zbog svoje intenzivne ljubičaste boje i visokog staklastog odsjaja u jednom periodu ovaj kamen je bio popularniji čak i od samog dijamanta.

Foto: traditionalwitch.net

Foto: traditionalwitch.net

Uvek se čisti pre, ili odmah nakon korišćenja, pod tankim mlazom mlake vode u trajanju od 3 do 5 minuta, ili se stavi u posudu sa vodom u kojoj se već nalazi gorski kristal. Puni se na dnevnoj svetlosti, ali ne izložen direktnim sunčevim zracima, jer to ubrzava gubljenje ljubičastog pigmenta.

Naslovna fotografija: pixabay.com