Dosetio se da đon svojih kreacija oboji u strastvenu crvenu i time postigao da se svaka žena koja obuje par njegovih cipela kreće po sopstvenom crvenom tepihu. Inspiraciju je dobio, kako sam tvrdi, kada mu se pogled zadržao na crvenim noktima jedne od radnica u fabrici. A što se tiče njega, ostavio je neizbrisiv trag u svetu visoke mode i visokih štikli. Šta još dodati, osim zahvalnosti kolevci mode Parizu, što je iznedrio jednog Kristijana Lobutina (Christian Louboutin), apsolutnog kralja štikli.

 

sto_vise_to_bolje

Foto: Tumblr

Upravo on je kreator koji je odgovoran za uvođenje štikli od 16 santimetara i više na velika modna vrata. Prilikom jednog intervjua objasnio je da ga uopšte ne potresa činjenica da se žene žale na bolna stopala nakon hoda u visokim štiklama, te da one kojima to ne prija, jednostavno ne treba da ih nose. Opisao je štikle kao –bolno zadovoljstvo-.

 

visoka_stikla

Foto: classicshoe-us.com

Prilikom ulaska u jedan muzej, opazio je znak koji zabranjuje ulaz ženama sa štiklama zbog, kako je navedeno, mogućnosti da oštete pod potpeticama. Upravo u tom trenutku rodila mu se ideja za slogan pod kojim će kreirati: „Što više to bolje“. 

 

poreklom_iz_egipta

Foto: fashionrecipe.typepad.com

Njegovu porodicu činili su otac Rožer (Roger), majka Irena (Irene) i tri sestre. U jednom intervjuu naveo je da mu je oduvek bilo čudno to što je on izraženo tamnoput u odnosu na ostatak porodice, pa je zato pomišljao da je usvojen. Maštajući o pravim roditeljima, poželeo je da mu je rodna zemlja Egipat, jer je mnogo voleo faraone. Mnogo godina kasnije saznao je da je njegov biološki otac zaista Egipćanin, sa kojim je njegova majka Irena imala kratku aferu.

 

obojio_djon

Foto: duetsblog.com

Kako je tačno nastao crveni đon? Kada su mu doneli cipele iz fabrike, nije bio u potpunosti zadovoljan. Kako navodi, nešto mu je nedostajalo da budu savršene. Za oko su mu zapali crveni nokti radnice iz fabrike, što mu je dalo ideju koja mu je utabala put ka večnosti. Uzeo je bočicu crvenog laka, okrenuo đon cipele, prefarbao ga i stvorio pravo savršenstvo.

 

lejdi_dajana_inspiracija

Foto: afr.com

Inspiraciju za prvi model cipela koji je dizajnirao na početku svoje blistave karijere, pronašao je u ikoni stila, pokojnoj princezi Dajani. Video ju je na slici i učinilo mu se da deluje tužno ili kao da se dosađuje dok princ Čarls drži govor. Dok ju je posmatrao, pomislio je, šta je to što bi je oraspoložio. Kao rezultat njegove dileme, izašla je cipela po imenu -ljubav- (love). To su bile baletanke sa malom štiklom, koje kad se spoje jedna pored druge, na prednjem delu je ispisana reč ljubav – love. Koliko je njemu ostalo poznato, princeza ih nikada nije kupila, ali je generalno bio zadovoljan prodajom.

 

crvene_cizme

Cena varira od 395, pa do čak 6.000 američkih dolara za par cipela. U novembru 2013. godine, šarmantni dizajner stvorio je par, malo je reći, spektakularnih crvenih čizmi, čija je cena bila, ništa manje spektakularnih, 30.000 američkih dolara. Prodate su na aukciji, a novac je otišao globalnom fondu za borbu protiv side.

 

1991

Foto: Youtube

Nakon što je odlučio da okonča svoju karijeru kao pejzašnog dizajnera, čija idejna rešenja su redovno mogla da se vide na stranicama prestiznog „Vog“-a, (Vogue), vratio se dizajnu cipela. 1991. godine, otvorio je svoju prvu prodavnicu cipela u Parizu, a prva mušterija mu je bila princeza Karolina od Monaka (princess Caroline de Monaco), koja mu je dosta pomogla na samom početku da utaba sebi stazu uspeha.

 

mladi_lobutin

Foto: chaussureboutiques.com

U svet se otisnuo sa samo 12 godina, 3 puta je bio izbacivan iz škole, detinjstvo je proveo u velikom siromaštvu, ali ljubav prema dizajnu obuće ga je dovela do samih zvezda i do najvećeg priznanja koje jedan kreator može da dobije, a to je da milioni žena nose njegove cipele, a da takođe milioni žude da ih obuju.

 

500000_pari_godisnje

Foto: survivalrules.com

Bez obzira na visoku cenu koju njegova obuća ima, Lobutin godišnje proda više od 500.000 pari cipela. Pored cipela, u radnjama širom sveta mogu se naći i ženske torbe, kojima je takođe dao potpis, tako što je unutrašnjost torbi, šta drugo, nego crvena.

 

100_pari_cipela

Foto: artflyer.net

Bez obzira na veliku kolekciju cipela koje i sam poseduje, ačiji broj prevazilazi 100, tvrdi da se često nađe u situaciji da nema adekvatne cipele za pojedine prilike, što smatra da je odlično, jer na taj način stalno dobija nove dizajnerske ideje. U njegovom cipelarniku, cipele su odvojene u tri grupe koje stoje odvojene: one sa ukrasima, sa metalnim vrhom i patike.

Naslovna fotografija: GrayWolf Live