Poznato je da je rimski car Neron voleo da gleda gladijatorske borbe kroz smagard. Kinezi sunčane naočare koriste od XII veka. One svakako nisu imale UV faktor, ali su olakšavale gledanje dok sija sunce.

http://www.persol.com/usa/history

Foto: persol.com

Prve prave sunčane naočare su nastale u XVIII veku, bile su plave i zelene, a osmišljene su kao naočare za popravljanje vida. Interesantno je da su se žuta stakla preporučivala obolelima od sifilisa.

1439324366-aviator

Foto: esquire.com

Tek u XX veku, sunčane naočare doživljavaju popularnost, jer su ih nosili američki vojnici kako bi se zaštitili od sunca.

8025_matte_rainbow_600xGodine 1936. stvorene su prve prave sunčane naočare, polarizovane, a filter se vremenom menjao i usavršavao.

temple-spectacles-18th

Naočare su nekada bile braon, tamnozelene ili crne, a danas postoji čitav spektar mogućih boja stakala. Sive su najneutralnije, ali zelenkaste i braonkaste daju bolji kontrast.

U proteklih 10 godina, staklo je potpuno zamenjeno plastikom, koja je lakša glede težine, lakša je i za održavanje, a uz to je jeftinija.

lennon-black-front

Foto: steampunkgoggles.com

Najlegendarnije naočare za sunce su tzv. lenonke. Proslavo ih je legendarni Bitls, Džon Lennon (John Lenon).

d66fd091-67c6-4044-ade7-04e5bd2832e7

Foto: podarki.ru

Rejbanke (pilotske) su i danas potpuno IN model. Setite se samo Tom Kruza (Tom Cruise) u filmu Top gan (Top gun).

audrey-hepburn-ray-ban5

Foto: nordenergi.org

Odri Hepbern (Audrey Hepburn) je proslavila još jedan neuništiv rejban model naočara. Takođe, nosila je i mačkaste modele.

Danas, naočare nisu samo nešto bez čega ne možemo iz objektivnih, zdravstvenih razloga. One su modni detalj, a na tržištu ih ima od veoma jeftinih do brendiranih i skupih. Naš savet je da imate jedne kvalitetne i po koje jeftinije, a trendi.

Nalsovna fotografija: Brostrick